[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Újabb éves mélyponton a magyar CDS-árazás Londonban

Feltöltve: 2012. 08. 07

Folytatódott a magyar és az euróövezeti államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak múlt héten kezdődött meredek áresése a londoni piacon, ahol a magyar törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusok árfolyama újabb idei mélypontjára süllyedt.


Elemzői vélemények szerint a piaci hangulatra továbbra is Mario Draghinak, az eurójegybank (EKB) elnökének az európeriféria feltételes megsegítéséről tett múlt heti kijelentései hatnak, bár egyes nagyvállalatok így sem tartják elég biztonságosnak Európát ahhoz, hogy készpénztartalékaikat európai bankokra bízzák.

Az egyik nagy londoni adósságpiaci adatszolgáltató, a Markit Financial Information Services által a tágabb közép- és kelet-európai térség szuverén törlesztésleállási kockázata elleni piaci biztosítási cseretranzakciókra (credit default swaps, CDS) kidolgozott iTraxx SovX CEEMEA CDS-index hétfőre 13,62 bázisponttal, 5,47 százalékkal 235,18 bázispontra csökkent.

A cég által vezetett nyugat-európai CDS-index - iTraxx SovX Western Europe - ugyanakkor 10,05 bázispontos, 3,83 százalékos csökkenéssel 252,36 bázisponton kezdte a londoni kereskedési hetet a Markit hétfői kimutatása szerint.

A Markit iTraxx SovX CEEMEA index egy hét alatt 20,10, egy hónap alatt 54,61 bázisponttal, az iTraxx SovX Western Europe index egy hét alatt 12,84, egy hónap alatt 31,48 bázisponttal süllyedt.

Ezen a mércén a közép- és kelet-európai szuverén adósok felülteljesítettek a nyugat-európai országcsoporttal összehasonlítva.

Egy másik nagy londoni adósságpiaci adatszolgáltató, a CMA hétfő délutáni kimutatása szerint a magyar szuverén devizakötvény-kötelezettségek CDS-középárfolyamai 430 bázispont környékén mozogtak a londoni piacon, igen meredek, 24 bázispontos, 5,3 százalékos csökkenéssel a 454,4 bázispontos múlt pénteki záróhoz képest.

A hétfőre kialakult magyar CDS-árazások azt jelentik, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg 430 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusokat a londoni piacon, hozzávetőleg 24 ezer euróval olcsóbban, mint az előző kereskedési hét zárásában.

A magyar CDS-tranzakciók középárfolyama az idén először május elején süllyedt 500 bázispont alá, az idei év első kereskedési hetében pedig még 750 bázispont feletti rekordokon járt.

Így az év eleji szintnél most csaknem 320 ezer euróval olcsóbb az irányadó ötéves futamidejű magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számított törlesztésbiztosítási középárfolyama Londonban.

A CDS-tranzakciók árazása jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak.

A CMA hétfői kimutatása szerint a nap folyamán jelentősen csökkentek az euróövezeti periféria legfontosabb gazdaságainak CDS-árazásai is.

A ház délutáni összegzése szerint Olaszország ötéves államkötvényeinek CDS-középárfolyama hétfőn 458 bázispont körül mozgott a 475,8 bázispontos pénteki záró után.

Spanyolország CDS-kontraktusai az 538,4-es múlt heti zárószintről 522 bázispontra süllyedtek a hétfői londoni forgalomban.

A nagyvállalati szektor egyes cégei ugyanakkor továbbra sem tekintik biztonságos befektetési helyszínnek Európát.

A Royal Dutch Shell globális olajipari konglomerátum pénzügyi igazgatója, Simon Henry a hétfői The Timesnak nyilatkozva közölte, hogy a vállalatcsoport 15 milliárd dollárnyi készpénztartalék-hányadot Európán kívüli eszközökbe - köztük amerikai kincstárjegybe és amerikai bankszámlákra - csoportosít át, mert attól tart, hogy Európa, a valutauniós adósságválság miatt, túl kockázatos befektetési helyszín.

Jóllehet a cégcsoportnak valamennyi mozgósítható készpénzt Európában kell hagynia itteni működési költségeinek finanszírozására, likviditástartalékának zömét azonban most már az európai térségen kívül tartja a "növekvő (európai) makrogazdasági kockázatok" kivédése végett - mondta a Shell pénzügyi igazgatója a tekintélyes konzervatív brit napilapnak.

A Financial Times szintén hétfőn azt írta bennfentes forrásait idézve, hogy a legnagyobb amerikai bankcsoportok - köztük a JP Morgan Chase, a Bank of America, a Citigroup, a Morgan Stanley és a Goldman Sachs - ugyancsak leépítették nettó kitettségüket a bajban lévő euróövezeti országokban, mivel arra készülnek, hogy valamelyik euróövezeti ország távozni kényszerül a valutaunióból.

Nagy londoni elemzőházak ezt a fejleményt már alapeseti prognózisaikban szerepeltetik.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics jelenleg érvényes központi előrejelzési forgatókönyve például az, hogy Görögország még 2012 vége előtt távozik a valutaunióból, és jövőre valószínűleg követi Portugália, sőt esetleg Írország is.

forrás: MTI   




Weboldalfejlesztés: SimiSoma