[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

KSH: júliusban 5,8 százalékos volt az infláció

Feltöltve: 2012. 08. 15

A fogyasztói árak júliusban 5,8 százalékkal voltak magasabbak mint egy évvel korábban, míg az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal csökkentek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.


A KSH adatai szerint egy hónap alatt emelkedett a 0,5 százalékkal dohányáruk és 0,8 százalékkal a szolgáltatások ára, az üzemanyagoké 2,5, az élelmiszerek ára pedig 0,2 százalékkal csökkent.

A maginfláció a júniusi 4,9 százalékról 5,1 százalékra gyorsult éves összevetésben, míg a szezonálisan kiigazított havi mértéke változatlanul 0,4 százalék maradt.

Az éves infláció a június 5,6 százalékról gyorsult fel, miután az élelmiszerek drágulása 5,0 százalékról 6,1 százalékra, a szeszes italoké 13,8-ról 14,1 százalékra gyorsult és a szolgáltatások áremelkedése is 0,1 százalékponttal nőtt.

Mináry Borbála, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: az élelmiszerek ára nem csökkent olyan mértékben mint tavaly júliusban, a többi termékcsoport ára ugyanakkor hasonlóan alakult mint egy évvel ezelőtt. Kiemelte: a dohánytermékek ára a jövedéki adó emelése miatt nőtt, és ezeknél a termékeknél a következő hónapokban is drágulásra lehet számítani.

A havi 0,1 százalékos átlagos csökkenésen belül az élelmiszerárak esését a tojás 3,6 százalékos, az idényáras élelmiszerek közül a burgonya, friss zöldség és a gyümölcs 2,8 százalékos, a sertészsiradék 2,3 százalékos és az étolaj 0,9 százalékos árcsökkenése mozdította elő. Ugyanakkor drágult a liszt (1,9 százalék), a száraztészta (1,2 százalék), a csokoládé, kakaó (1,0 százalék) és a párizsi, kolbász (0,9 százalék).

A főcsoportok közül a szolgáltatások drágultak a legnagyobb mértékben, 0,8 százalékkal, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért átlagosan 6,7 százalékkal kellett többet fizetni, főképp a külföldi utazások 13,6 százalékos drágulása miatt. Havi szinten jelentős az internet és telefonszolgáltatások 1,5, a távolsági utazások 3,7 százalékos drágulása is.

A tartós fogyasztási cikkek ára nem változott az előző hónaphoz képest. A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkek ára átlagosan 2,2 százalékkal csökkent.

Tavaly júliushoz viszonyítva, az élelmiszerek ára az átlagosnál nagyobb mértékben, 6,1 százalékkal emelkedett. Ezen belül jelentősen nőtt a tojás (34,4 százalék), a sertészsiradék (24,3 százalék), a csokoládé, kakaó (20,2 százalék), a kávé (12,5 százalék), a párizsi, a kolbász (10,5 százalék) és a sertéshús (9,5 százalék) ára, olcsóbbá vált ugyanakkor a liszt (10,7 százalék).

Az átlagosnál nagyobb mértékben 7,1 százalékkal drágultak a szeszes italok és 24,3 százalékkal a dohányáruk.

Szintén átlag felett, 7,1 százalékkal nőtt az egyéb cikkek ára, ezen belül a járműüzemanyagok 12,2 százalékkal, a mosószerek 8,6 a gyógyszerek, gyógyáruk 4,2 százalékkal drágultak.

A háztartási energia átlag feletti 6,3 százalékos áremelkedésén belül a palackos gáz 11,3 százalékkal, a távfűtés 8,4 százalékkal drágult.

A szolgáltatások 4,1 százalékkal drágultak, ezen belül a szemétszállítás 7,8 százalékkal, a csatornadíj 5,3 százalékkal.

A ruházkodási cikkek szintén átlag alatt drágultak (2,6 százalék), míg a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,9 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, 2011. júliushoz képest.

forrás: MTI 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma