[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Jövőre másként kell számlázni

Feltöltve: 2012. 08. 30

A számla kötelező tartalmi eleme lesz a vevő adószáma, ha az áfa összege eléri a 2 millió forintot – hívja fel a figyelmet hírlevelében a Deloitte Zrt. Másként kell kijavítani az elrontott számlákat is.


2013. január 1-jével lépnek hatályba az általános forgalmi adó bevallását érintő azon jogszabályi változások, amelyek jelentős mértékben kiszélesítik az adóhatóság felé teljesítendő kötelező adatszolgáltatás körét – olvasható a Deloitte Zrt. hírlevelében.

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 2013. január 1-jétől hatályba lépő új rendelkezései szerint az áfaalanyok az adóbevallásukban összesítő jelentés tételére lesznek kötelezettek, azaz nyilatkozniuk kell azon számlák adatairól, amelyek után az adott elszámolási időszakban adólevonási jogot gyakoroltak, illetve amelyeket olyan termékértékesítésekről, szolgáltatásnyújtásokról állítottak ki, amik után az adott elszámolási időszakban adófizetési kötelezettségük keletkezett.

A fent említett új adatszolgáltatási kötelezettség a korábbi bevallási kötelezettség terjedelmét és részletezettségét jelentős mértékben kiszélesíti, ugyanis a fizetendő és levonható adóval kapcsolatos információkat számlánkénti bontásban, az ügyletben résztvevő felek adószáma, számlasorszám, valamint a számlában szereplő egyéb adatok (pl. adóalap, adóösszeg, teljesítési időpont) szerinti részletezettséggel kell az adóhatóság rendelkezésére bocsátani. A levonható adó tekintetében az említett adatszolgáltatás – a mezőgazdasági fordított adózás hatálya alá tartozó termékek kivételével – azokra a számlákra vonatkozik, amelyekben az áthárított adó összege eléri, vagy meghaladja a 2 000 000 forintot. (Azokban az esetekben, amikor az adózó olyan számlákkal összefüggésben gyakorol adólevonási jogot, amelyek egy eladótól/szolgáltatásnyújtótól származnak és az áthárított adó összege bár számlánként egyedileg nem, de összesítetten meghaladja a fenti értékhatárt, úgy ezekről a számlákról is nyilatkozni kell az időszaki bevallásban.)

A mezőgazdasági fordított adózás hatálya alá tartozó termékek esetében a fentieket is meghaladó részletezettséggel kell majd adatot szolgáltatni, tekintette arra, hogy ezekben az esetekben az értékesítés tárgyát képező termékek vámtarifaszámának és mennyiségének megjelölésével is ki kell egészíteni a nyilatkozatot.

Számlahelyesbítések, valamint a számlaérvénytelenítések esetén irányadó változásokról érdemes külön említést tenni, ugyanis ezen bizonylatok is az új adatszolgáltatási kötelezettség alá tartoznak. A számlahelyesbítések esetén a módosító okirat mellett az eredeti bizonylat adatait is szerepeltetni kell majd az adott bevallásban.

A fentiekkel egyidejűleg – és azzal összhangban – a számla tartalmára vonatkozó rendelkezések is változni fognak 2013. január 1-jétől. Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény módosítása értelmében a 2013. január 1-jén, vagy azt követően teljesített ügyletekről kibocsátott számlák kötelező tartalmi elemei közé fog tartozni a vevő adószáma a belföldi beszerzések esetén is, feltéve, hogy a számlában az áthárított adó összege eléri, vagy meghaladja az 2 000 000 forintos értékhatárt.

Figyelembe véve a bevallási és adatszolgáltatási kötelezettség fentiek szerint várható változását, javasoljuk az adózók nyilvántartási rendszereinek felülvizsgálatát, valamint a vállalatirányítási rendszereinek esetleges átállítását az új követelményeknek megfelelő bevallások automatizált elkészítése érdekében – írja hírlevelében a Deloitte.

forrás : Adó.hu




Weboldalfejlesztés: SimiSoma