[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Infláció - Londoni elemzők: 6 százalék feletti augusztusi ütem sem kizárt

Feltöltve: 2012. 09. 13

Meghaladhatta a 6 százalékot a tizenkét hónapra számolt magyarországi infláció augusztusban, elsősorban az üzemanyag- és az élelmiszerárak felhajtóereje miatt - jósolták a keddi adatismertetés előtt londoni felzárkózó piaci elemzők.


Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy citybeli házak szakértői közül a legderűlátóbbak is azzal számolnak, hogy a múlt hónapban a júliusi 5,8 százalékos szinten stagnálhatott a teljes kosárra számított éves drágulási ütem, de a konszenzusos londoni elemzői vélemény 6,0-6,2 százalék közötti tizenkét havi inflációt valószínűsít augusztusra.

A 4cast nevű pénzügyi elemzőcég szakértői, akik szerint 6,2 százalékra gyorsulhatott az éves infláció a múlt hónapban, három tényezővel indokolták előrejelzésüket.

Az általuk várt gyorsulás egyik fő tényezője az üzemanyagárak emelkedése. A ház saját becslése az, hogy az üzemanyagok kiskereskedelmi ára augusztusban 3,4 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest. A 4cast elemzői úgy számolnak, hogy egyedül ez az összetevő 0,3 százalékpontot adhatott hozzá a teljes kosárra számolt éves inflációs ütemhez.

A második gyorsító tényező a 4cast szakértőinek várakozása szerint az élelmiszerek drágulása. A cég szerint az ilyenkor szokásos szezonális árcsökkenés hatását valószínűleg ellentételezte a kukorica és a búza meredek világpiaci áremelkedése.

A 4cast elemzői azzal számolnak, hogy ennek a hatásnak a zöme a későbbi hónapokban is tovább emelheti a magyarországi fogyasztói árakat, ahogy a nyersanyag-ármozgások hatásai lassan végigszivárognak az ellátási láncolaton.

A cég szerint a harmadik gyorsító tényezőt a "költségvetési sokkok" jelentik. A 4cast elemzői ezzel kapcsolatban azt jósolták, hogy a távközlési szolgáltatásokra júliustól érvényes adók, valamint a dohánytermékek jövedéki adójának emelése "teljes erővel" meg fog jelenni az augusztusi fogyasztói árakban.

A ház szakértői szerint a magyar inflációs pálya még egy ideig bizonyosan "meglehetősen barátságtalan" lesz, ám a 4cast elemzői - az augusztusi példa alapján - azt várják, hogy ez nem lesz akadálya a szeptemberi újabb MNB-kamatcsökkentésnek.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői 6,1 százalékos tizenkét havi inflációt jósoltak augusztusra, szintén az üzemanyagok áremelkedését, valamint a távközlési és a jövedéki adók hatását említve a fő gyorsító tényezők között.

A ház saját számításai szerint az üzemanyagok áremelkedése havi összevetésben elérhette a 4 százalékot.

A JP Morgan elemzői szerint a globális mezőgazdasági terményár-emelkedésnek augusztusban még csak "mérsékelt" hatása lehetett a magyarországi fogyasztói árakra, és e tényező átszűrődése zömmel a szeptemberi-októberi inflációs adatokban jelenik majd meg.

A cég londoni elemzőinek előrejelzése szerint a tizenkét havi magyarországi inflációs ütem szeptemberben tetőzik 6,5 százalék közelében, majd az idei év végére - elsősorban az éves bázishatások belépésével - 5,5 százalék környékére lassul.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzőrészlegének felzárkózó térségi közgazdászai 6,0 százalékos augusztusi magyarországi inflációt valószínűsítettek előrejelzésükben, szintén elsősorban az üzemanyagok drágulását, valamint a hatósági árak jelentős éves szintű emelkedését említve a fő tényezők között.

A cég londoni elemzői szerint a maginflációs ütem is nagy valószínűséggel magas szinten, tizenkét hónapra számolva 5,4 százalék környékén maradt a múlt hónapban a korábbi áfa- és egyéb adóemelések miatt, annak ellenére is, hogy a magyar gazdaság az idei első félévet recesszióban töltötte.

A 6 százalék alatti augusztusi éves inflációt váró nagy londoni házak között van a Bank of America-Merrill Lynch. A bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) szakértői 5,9 százalékos tizenkéthavi ütemet jósoltak a múlt hónapra, előrejelzésük szerint azonban a magyarországi infláció rövid távon "makacsul magas szinten" marad, elsősorban a nyersanyagárak emelkedése miatt.

A cég londoni elemzőinek várakozása szerint ugyanakkor az MNB "figyelmen kívül hagyja" a magas inflációt mindaddig, amíg nincsenek jelei a másodlagos inflációs hatások kifejlődésének.

forrás: MTI




Weboldalfejlesztés: SimiSoma