[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Az olasz árnyékgazdaság önmagában egy fejlett országnak felel meg

Feltöltve: 2012. 10. 25

Ha az olasz korrupció és adóelkerülés önmagában egy ország lenne, akkor a 76. lehetne a nemzetgazdaságok rangsorában - írja a Wall Street Journal blogja.


Az olasz számvevőszék becslése szerint a korrupció évente 60 milliárd euróval rövidíti meg az olasz költségvetést. Ez az IMF statisztikái szerint meghaladja a nemzetgazdaságok rangsorában 76. helyet elfoglaló Szerbia bruttó hazai termékét (GDP).

Az olasz költségvetés 2011-ben 1,025 ezer milliárd euró bevételre tett szert és 1,112 ezer milliárd euróra rúgtak kiadásai. A korrupciós kárösszeg költségvetésbe terelésével tehát szinte teljes egészében be lehetne tömni a hiányt.

A legális kereskedelmi tevékenység után be nem fizetett adó és az illegális kereskedelem miatt kieső adóbevétel együtt a becslések szerint 340 milliárd euróval rövidíti meg az olasz költségvetést. Az olasz árnyékgazdaság tehát önmagában Ausztria és Ukrajna nagyságrendjének felel meg.

A 2,5 ezer milliárd eurós olasz közadósság a GDP 120 százalékára rúg, ami a nyolcadik legmagasabb a világon.

http://www.washingtonpost.com/blogs/worldviews/wp/2012/10/18/if-italian-corruption-were-its-own-country-it-would-be-the-worlds-76th-largest-economy/

forrás: MTI 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma