[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Nyolc százalékos béremelést jelentett be a Hankook

Feltöltve: 2011. 03. 09

Január elsejéig visszamenőleg, átlagosan nyolc százalékkal emeli a munkavállalók bérét a jelenleg 1800 főt foglalkoztató Hankook Tire Magyarország - áll a cég kedd délutáni közleményében.


Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke ugyanakkor a Független Hírügynökségnek azt mondta: közel állnak az álláspontok, de még nem született megállapodás, szerdán délelőtt folytatják a tárgyalásokat.
Hozzátette: a bérekről nem születhet egyoldalú döntés, a cég közleménye "nem egy barátságos lépés", mint mondta, "döbbenetes", hogy ilyen közleményt adott ki a vállalat.

A Hankook közleményében az áll, hogy a béremelés meghaladja az Országos Érdekegyeztető Tanács ajánlásában szereplő 4-6 százalékot, ezen kívül inflációkövető és kompenzálja az új adótörvényből eredő változásokat.
A béremelésen felül a cafeteria összege is évi 20 000 forinttal növekszik. A cég arról azonban nem számolt be, hogy nem született megállapodás és folytatódnak a tárgyalások.

Tovább keménykednek

Székely Tamás azt mondta: megegyezés nincs, a sztrájkbizottság nem oszlott fel. A cég nyolcszázalékos béremelési javaslatát meg kell vizsgálni, ki kell számolni, hogy ez a dolgozóknak forintosítva mekkora emelést jelent.
A vegyipari szakszervezet múlt héten közölte hogy a Hankook dunaújvárosi gyárában 1700 dolgozót érint a "lehető leghátrányosabban" az új adótörvény, ezért a bérvita nem százalékokról, hanem konkrét összegekről zajlik. Az érdekképviseletnek akkor az volt a véleménye, hogy kicsi az esély a megegyezésre, a múlt szerdai sikertelen egyeztetés után sztrájkbizottság alakult, és megkezdődött egy esetleges munkabeszüntetés előkészítése.
A dolgozók többsége jelezte a csatlakozását az esetleges sztrájkhoz.
 
(Forrás:www.index.hu)




Weboldalfejlesztés: SimiSoma