[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Bankszövetség: a bankszektor megkezdte a tranzakciós illeték beszedését

Feltöltve: 2013. 01. 11

A magyar bankszektor a törvényi előírásoknak megfelelően 2013. január elsejével megkezdte a tranzakciós illeték beszedését - közölte a Magyar Bankszövetség szerdán az MTI érdeklődésére.


A pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvény az idei év első napján lépett hatályba. A jogszabály szerint a tranzakciós illeték általános mértéke 2 ezrelék, a készpénzfelvételé pedig 3 ezrelék az év elejétől. A közös - például házastársi - tulajdonú számlák közti pénzmozgás után nem kell illetéket fizetni.

A bankszövetség az MTI megkeresésére hangsúlyozta, hogy a kategóriák különböző terhelése elősegíti, hogy a fizetésforgalom a nemzetgazdasági szinten hatékonyabb elektronikus csatornák felé terelődjön.

A tranzakciós illeték átvállalásáról, illetve továbbhárításáról minden bank egyedileg döntött - fűzte hozzá a szövetség.

A piac szabályai érvényesülnek, a törvényszerűségek eltérő megoldásokat eredményeztek - hangsúlyozta Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség kommunikációs vezetője. Ilyen általános mértékű, magas kulccsal bevezetett tranzakciós adó máshol nem jellemző, így reális kockázata van annak, hogy egyes, nagy pénzforgalmú ügyfelek tranzakcióikat külföldre viszik - fűzte hozzá.

forrás: MTI 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma