[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Erste: mélypont után erősödés várható az első negyedévben a régiós tőzsdéken

Feltöltve: 2013. 01. 11

Az év első negyedében éri el a mélypontot a gazdaság Közép- és Kelet-Európában, de még ugyanebben a negyedévben beindul a fellendülés is az Erste Csoport hétfőn ismertetett részvénypiaci elemzése szerint.


A régió részvénypiacai - visszafogott januári kezdés után - még az első negyedévben szintén újból kedvezően alakulhatnak - olvasható az elemzésről kiadott közleményben.

A közép- és kelet-európai piacokon (Törökországot is beleértve) két tényezőnek lesz döntő hatása az Erste szerint 2013-ban. Egyrészt a gazdasági visszaesés - egyes országokban a recesszió - egyre inkább valószínű, jóllehet 2013 első negyedében már túl is lesz a mélyponton. Másrészt az euróövezet válsága előreláthatóan nem mélyül tovább jelentősen. Az elemzés szerint e két feltételezésre alapozva és a központi bankok erőteljes támogatásának köszönhetően máris csökkent a kockázatkerülő magatartás, ami kedvezett a részvénypiacoknak.

A folyamatok - állapítja meg Henning Esskuchen csoportvezető elemző - 2013-ban is segítik a piacokat, így szerény mértékű növekedésre lehet számítani. Ahhoz, hogy a későbbiekben tovább erősödjenek az értékpapír-piacok, további tényezőkre, például a hozamok növekedésének erősödésére lesz szükség.

2012 harmadik negyedévében folytatódott a gazdasági növekedés lassulása Közép- és Kelet-Európában, csak Törökország, Lengyelország és Szlovákia mutatott fel GDP-növekedést az előző év azonos időszakához képest. Az Erste előrejelzése szerint az idei első negyedévben fordulópont következik be. A térség országainak teljesítménye ugyanakkor nem lesz egységes. Így például Romániában 1,1 százalékos GDP-bővülést, Csehországban 0,1 százalékos lassulást jeleznek.

Magyarországon recessziót, a GDP 0,4 százalékos csökkenését valószínűsítik éves szinten. Jelzik azt is: a kormány gazdaságpolitikája aláássa a hosszú távú gazdasági növekedés lehetőségét. Emellett fennáll a veszély, hogy a befektetők ismét kockázatkerülő magatartást folytatnak, amelynek nyomán ismét rövid idő alatt negatívba fordulhat az állam finanszírozási pozíciója, különösen mert továbbra is messze van a megegyezés a Nemzetközi Valutaalappal - írták.

A tőkepiacokon a 2012 év végi erős teljesítmény után gyengén indul az év az Erste elemzőinek várakozásai szerint. Később egyértelműbbé válhatnak a növekedési kilátások, ami alapot képezhet a további emelkedéshez.

Az Erste Csoport elemzői által leginkább ajánlott tíz részvény között egy magyar értékpapír, a Richter szerepel. "Arra számítunk, hogy a Richter Gedeon folytatja az emelkedést, hiszen az osztalék megdup

forrás: MTI




Weboldalfejlesztés: SimiSoma