[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Vállalkozásvédelmi bizottságot alapítana a VOSZ

Feltöltve: 2011. 03. 17

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ellenérzéssel fogadja, hogy a Bér-és adómonitoring bizottság direkt bérszabályozási eszközök bevezetésével fenyegeti az üzleti szféra munkáltatóit. 


A VOSZ elutasítja annak lehetőségét, hogy parlamenti és kormányzati erők közvetlen módon beavatkozzanak a vállalkozási szektor belső ügyeibe, és kényszerítő eszközöket alkalmazzanak a béremelések megvalósításához. A VOSZ álláspontja szerint az üzleti szférában a bér munkapiaci kategória, amely alkalmas a dolgozók teljesítményének elismerésére, ösztönzésre és differenciálásra.
 
A vállalati bérfejlesztéseket a tulajdonosok és munkáltatók nem külső (bizottsági) befolyásra, hanem a verseny-, a jövedelemtermelő és költségviselő-képesség ismeretében, valamint a foglalkoztatás biztonságát szem előtt tartva hajtják végre. Ennek tudatában írták alá az Országos Érdekegyeztető Tanács Munkáltatói Oldalának képviselői az idei évre érvényes keresetajánlást, amely átlagosan és éves szinten 4-6 százalékos bérfejlesztést javasol. Nem minden munkáltatóra, nem minden munkavállalóra vonatkoztatva, hanem versenyszféra-szinten!
 
Rossz üzenet a monitoring bizottságtól, hogy tizennyolc év szabad és sikeres béralku-mechanizmusának pozitív tapasztalatait figyelmen kívül hagyva ismét a központi bérszabályozás eszközeiben gondolkodnak abban a szférában, ahol az állam (önkormányzat) nem tulajdonos, nem munkáltató. Ezzel az elképzeléssel sértik a vállalkozók önállóságát, veszélyeztetik a meglévő munkahelyeket, az érvényes kollektív megállapodásokat, a béren kívüli juttatások rendszerét és a piacgazdaság működését. Visszatetsző, hogy a Rogán Antal vezette testület tagjai az állami és önkormányzati tulajdonban lévő vállalatoknál bértárgyalásokon vesznek részt, és az üzleti szférában megtermelt valamint a központi költségvetésbe befizetett vállalkozói adóforintokból "nagyvonalúan" ígérnek és biztosítanak fedezetet a közszolgálatban dolgozók jövedelmének kipótlásához. Kérdezzük: a versenyszféra munkavállalói milyen központi forrásból, milyen fedezetből számíthatnak hasonló juttatásra?
 
Ezért a VOSZ azt javasolja, hogy alakuljon meg a Vállalkozásvédelmi bizottság, amely tevékenysége során feltárja és megjelöli azokat a központi (költségvetési) tartalékokat és alapokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a veszteséges, nehéz helyzetben lévő, alacsony tőkeellátottsággal rendelkező és hitelfelvételi problémákkal küzdő hazai kis- és középvállalkozások a jelzett munkavállalói körben a bérfejlesztéseket végre tudják hajtani. A Vállalkozásvédelmi bizottság elemezze az egyes, nehéz gazdálkodási körülmények között működő vállalkozási csoportok jövőbeni lehetőségeit, beruházási és fejlődési potenciálját, s tegyen javaslatot a hátrányos helyzetben lévő vállalkozások megsegítésének módozataira. A VOSZ felajánlja segítségét a bizottság munkájához.
 
A VOSZ továbbra is tiszteletben tartja a 2010. december 2 -i OÉT-megállapodás kötelező (minimális bér, garantált bérminimum) és nem kötelező elemeit (4 - 6 %-os bérajánlás), de határozottan visszautasítja a barátságtalan, a partneri együttműködés szellemének ellentmondó és kényszerítő jellegű központi törekvéseket.

(Forrás:www.önadozo.hu)




Weboldalfejlesztés: SimiSoma