[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Elindulnak az egyéni nyugdíjszámlák

Feltöltve: 2013. 04. 11

Elindulnak az egyéni számlák az állami nyugdíjrendszerben. A parlamentben hétfőn elfogadott törvény szerint a számlákra az ez év eleje után befizetett nyugdíjjárulék összege kerül. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője azonban újságíróknak azt mondta: még idén jóváírják a korábbi magánnyugdíj-pénztári befizetéseket is.


Az elfogadott törvénymódosítás szerint az egyéni számla a személyi adatok mellett az idei év eleje után bevallott nyugdíjjárulék összegére vonatozó, az adóhatóságtól átvett adatokat tartalmazza.

A parlament változtatott a magánnyugdíjtörvényen is. A jogszabály jelenleg azt mondja ki, hogy a magánnyugdíjpénztárakból visszalépők jogosultak tagi kifizetésük jóváírására az állami nyugdíjrendszerben létrehozott egyéni számlájukon. A módosítással az Országgyűlés a jóváírás kifejezést nyilvántartásra változtatta.

Rogán Antal a zárószavazás előtt sajtótájékoztatót tartott, közölve: a mostani döntés csak az első lépése az egyéniszámla-vezetés elindításának. Jelezte ugyanis, hogy az év végéig jóváírják a 2013 előtti összegeket, beleértve a korábbi magán-nyugdíjpénztári rendszerben teljesített és az állami rendszerbe átkerülő befizetéseket is.

A kormánypárti politikus mindezt azután mondta, hogy az ellenzék tiltakozott a törvényjavaslat miatt, amiért annak értelmében az állami nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számlákra nem vezetik át a korábban felhalmozott megtakarításokat.

Az MSZP értékelése szerint a kormány becsapta és meglopta a korábbi magánnyugdíjpénztár-tagokat azzal, hogy "nullaforintos" egyéni nyugdíjszámlák jönnek létre. Bajnai Gordon volt miniszterelnök, az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője szerint a kormány elvette és felélte hárommillió ember nyugdíjpénztári megtakarításait, és ezt most letagadja. A Párbeszéd Magyarországért is úgy vélekedett, hogy a kabinet végleg rátette a kezét a magánnyugdíj-pénztári megtakarításokra.

A Jobbik viszont úgy foglalt állást, hogy az egyéni nyugdíjszámláknak a jelenleg tervezett formában történő bevezetésének nincs jelentősége, hiszen azok nem lesznek képesek fedezni a nyugdíjakat.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vasárnap arról beszélt: még nem dőlt el, hogyan indulnak az egyéni nyugdíjszámlák, szerinte azonban nem indokolt a korábbi magánnyugdíj-pénztári rendszerben szerzett jogosultságok átvezetése. Rogán Antal viszont hétfői bejelentése előtt - mint tudatta - egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel és Varga Mihállyal is.

A hétfői parlamenti szavazásról az MSZP-frakció tagjai tiltakozásul kivonultak, és a választási eljárási törvényjavaslatról szóló határozathozatalra sem mentek vissza.

forrás: MTI




Weboldalfejlesztés: SimiSoma