[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

MNB: A jövő héten folytatódnak az egyeztetések a növekedési hitelprogramról

Feltöltve: 2013. 05. 07

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetése a jövő héten folytatja az egyeztetéseket a magyarországi pénzintézetek vezetőivel a növekedési hitelprogramról - közölte a jegybank pénteken.


Az MNB honlapján kiadott közlemény szerint a jegybanki vezetés a monetáris tanács által véglegesített feltételek mentén tárgyal tovább a nagybankok, a közepes és kisebb pénzintézetek, valamint a takarékszövetkezetek vezetőivel.

A jegybanki vezetés május 6-án, hétfőn a nagybankok vezetőivel egyeztet, kedden mintegy harminc takarékszövetkezet, szerdán pedig a közepes és kis pénzintézetek képviselőit fogadja.

Az MNB április elején jelentette be a három intézkedésből álló növekedési hitelprogramot. Ennek keretében a mikro-, kis- és középvállalatok összesen 500 milliárd forint értékű, kedvezményes hitelhez juthatnak meglévő forint-, illetve devizahiteleik kiváltására, továbbá beruházások és EU-források önrészének finanszírozásához. A növekedési hitelprogram harmadik pillérének értelmében a kereskedelmi bankok a jegybankkal kötendő megállapodás alapján mintegy 20 százalékkal, 3600 milliárd forintra csökkentenék a kéthetes MNB-kötvényben tartott pénzük állományát.

A jegybank vezetése április 30-án jelentette be, hogy a monetáris tanács döntött a program részleteiről. Ennek értelmében a kedvezményes hiteleket a kereskedelmi bankok legfeljebb 2,5 százalékos, garanciadíjat is tartalmazó kamattal továbbíthatnák a kkv-k számára. A tanács ezen kívül arról is döntött, hogy milyen feltételekkel, milyen futamidőre bocsátja a bankok rendelkezésére az ingyenes jegybanki forrást.

forrás: MTI 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma