[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Ernst&Young: további adóemelések várhatók Európában

Feltöltve: 2013. 05. 07

Folytatódik a jövedékiadó- és áfaemelési trend az Európai Unióban, s tendenciává vált a banki tranzakciós adó bevezetése is, így a fogyasztóknak további áremelkedésre, a cégeknek az adminisztratív terhek növekedésére kell készülniük - derül ki az Ernst & Young könyvvizsgáló és tanácsadó cég legfrissebb tanulmányából.


Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott kutatási eredmények szerint tavalyi és idei adózási tendenciává vált a banki tranzakciós adó: a tavalyi magyarországi és franciaországi bevezetést követően idén és jövőre 12 további uniós tagállam csatlakozhat a trendhez.

A válság arra készteti a kormányokat, hogy fenntartható módon hozzák egyensúlyba a gazdaságot és serkentsék a növekedést is, ezért a közvetett adók további térnyerése várható világszerte és Európában. A kormányok igyekeznek növelni az adóbeszedés hatékonyságát és fokozzák az adócsalás és adóelkerülés elleni küzdelmet - idézi a közlemény Heinczinger Róbertet, az Ernst & Young adópartnerét.

A válság hatására világszerte megfigyelhető a forgalmi adók emelkedése, az Európai Unióban azonban különösen nagymértékű a növekedésük. 2008 és 2012 között a forgalmi adók EU-s átlaga 19,5 százalékról 21 százalékra változott. A trend pedig tovább folytatódik a tagállamokban: 2013-ban és 2014-ben Cipruson, Csehországban, Franciaországban, Finnországban, Lengyelországban, Olaszországban és Szlovéniában is emelkedik az áfa mértéke. Emellett a forgalmi adók köre is változik, számos kivétel szűnik meg az uniós tagállamokban - mutat rá az Ernst & Young Közvetett Adók 2013 című elemzése.

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése rámutat arra is, hogy a trend egyértelműen a fogyasztói árak növekedését jelenti majd, de az üzleti élet számára is jelentős kihívásokat tartogat. A cégeknek figyelniük kell arra, hogy a változtatásokhoz igazítsák a könyvelési és beszámolási folyamataikat, ami sokszor az informatikai és adminisztrációs terhek növekedését jelenti. A vállalatok helyzetét tovább nehezíti, hogy az ilyen változtatások sok hibalehetőséget hordoznak magukban, amelyek következtében akár komoly bírságokat is kiszabhatnak rájuk az adóhatóságok.

A jövedéki adók szintje is jelentősen emelkedett Európában, habár világszinten csökkenés tapasztalható. Ez a folyamat folytatódik idén is, hiszen a legtöbb uniós tagállamban tovább emelkedik a dohánytermékek és az alkohol jövedéki adója - olvasható a közleményben.


forrás: MTI
 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma