[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Kamatdöntés - Elemzők: az igazi kérdés az, hogy meddig csökkent a jegybank

Feltöltve: 2013. 06. 04

A jegybank döntése megfelelt a piaci várakozásoknak, így az igazi kérdés továbbra is az, hogy meddig csökkenti az alapkamatot a monetáris tanács - értékelték a Magyar Nemzeti Bank (MNB) újabb kamatcsökkentését kedden banki elemzők.


Az MNB Monetáris Tanácsa egymást követő tizedik alkalommal is 25 bázisponttal csökkentette irányadó kamatrátáját. A jegybanki alapkamat így a kamatcsökkentési ciklus 2012. augusztusi kezdetéhez képest 7,00 százalékról 4,50 százalékra csökkent.

Gabler Gergely, az Equilor szenior elemzője szerint a piac különösen odafigyel majd a tanács - három órakor nyilvánosságra kerülő - közleményére, hiszen "élénkebbek a találgatások, hogy hol lehet vége a kamatcsökkentési ciklusnak".

Emlékeztetett: egyes külföldi elemzők szerint az idén akár 3,25-3,50 százalékig is süllyedhet az irányadó ráta. Az Equilor azonban tartja a - szerinte most már konzervatívnak számító - 4,00 százalékos előrejelzését.

Gabler Gergely szerint annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban sokat változott a környezet, jelentősen csökkent az infláció, és javult a világgazdasági hangulat, az ország alapfolyamatai továbbra is óvatosabb hozzáállást indokolnak, amit erősíthet a tanács külső tagjainak konzervatív hozzáállása.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank makrogazdasági elemzője szerint is a legfontosabb kérdés az, hogy meddig tudja még vágni a jegybank az irányadó rátát, mikor fejeződik be a tavaly augusztusban elkezdődött kamatcsökkentési ciklus.

Kifejtette: az alapkamat folyamatos és kiegyensúlyozott csökkentését nagymértékben segítette a támogató nemzetközi környezet. De az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az elmúlt időben olyan jelzéseket adott, hogy szűkíthet likviditási programján, ami hatással lehet a magyar eszközök árazására is, ahogy a magyar kincstárjegyek hozama sem csökkent már tovább a keddi aukción.

Nyeste Orsolya szerint ez arra utal, hogy a kamatcsökkenési ciklus alja már nincs annyira messze. Az elemző szerint ugyanakkor július végére 4 százalékra csökken az alapkamat.

A gazdasági alapokat nézve pedig, a magyar külső adósság és devizaadósság még mindig magasnak számít, ami továbbra is indokolja a forint javára szóló pozitív kamatkülönbözet fenntartását. "Ha a ma látott felértékelődési hullám tartósnak bizonyul, esetleg még tovább erősödik a forint, akár további kamatcsökkentések is jöhetnek" - fogalmazott.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a piacok a következő három hónapra további összesen 75 bázispontos, hat hónapra 100 bázispontos kamatvágást áraznak.

Az elemző ugyanakkor arra számít, hogy a monetáris tanács az év közepén, 4 százalékos szintnél szünetet tarthat, és az év végére 3,75 százalékra csökkenti az alapkamatot. Növelheti a monetáris politika mozgásterét, amennyiben a túlzottdeficit- eljárás várható megszüntetése a kockázati felárak további eséséhez vezet - tette hozzá.

forrás: MTI
 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma