[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

KSH: áprilisban 1,2 százalékkal mérséklődtek az ipari termelői árak

Feltöltve: 2013. 06. 04

Az idén áprilisban a belföldi- és az export árváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 1,2 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz képest, és 0,7 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt adatai szerint.


A bányászat, kőfejtés nemzetgazdasági ágon kívül minden ágazatban mérséklődtek az árak. Jelentősebb árcsökkenést a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás; valamint a kokszgyártás, kőolajfeldolgozás; illetve a vegyi anyag, termék és a gyógyszergyártás ágazatokban mért a statisztikai hivatal.

Áprilisban az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest ismét csökkentek, a márciusi 0,1 százalék után a visszaesés mértéke 0,8 százalék volt. Ez elsősorban a jelentős súlyú kokszgyártás, kőolajfeldolgozás 5,4 százalékkal, illetve a legnagyobb súlyú villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás ágazat 0,3 százalékkal alacsonyabb áralakulásának következménye - közölte a KSH.

A feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai összességében 1,2 százalékkal csökkentek.

A többi ágazathoz képest jelentősebben, 2,3 százalékkal nőttek az árak a gyógyszergyártás területén. Az előző hónaphoz képest alig változtak az élelmiszeripari árak, 0,1 százalékos mérséklődést mért a statisztikai hivatal.

2012 áprilisához viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,6 százalékkal csökkentek, a feldolgozóipari ágazatoknál összességében 0,3 százalékos árnövekedést regisztrált a KSH.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai az előző havihoz képest 1,4 százalékkal estek áprilisban.

Minden feldolgozóipari ágban csökkentek az árak, átlagosan 1,2 százalékkal. A kokszgyártás, kőolajfeldolgozásban 5,0, a gyógyszergyártásban 3,5, a vegyi anyag, termék gyártásában 3,2 százalékos volt a visszaesés.

Tovább csökkentek, 7,1 százalékkal az árak a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás ágazatban.

A forint mindkét devizanemmel szemben erősödött, az euróhoz mérten 1,4, az amerikai dollárhoz képest 1,9 százalékkal - közölte a KSH.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva az ipar forintban mért exportárai 1,5, a feldolgozóipari ágazatok árai 1,4 százalékkal emelkedtek.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2013 áprilisában az előző hónaphoz mérve az árak az energiatermelő ágazatokban 1,6, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,2, és a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,3 százalékkal mérséklődtek.

A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal növekedtek.

2012. áprilissal összehasonlítva az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 1,9 százalékkal csökkentek, míg a beruházási javakat előállító ágazatokban 1,9, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban pedig 3,5 százalékkal növekedtek az árak. (GRAFIKA)

forrás: MTI
 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma