[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

KSH: csökkentek a beruházások az első negyedévben

Feltöltve: 2013. 06. 04

A nemzetgazdasági beruházások volumene 2013 első negyedévében 8,7 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva, míg az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint 3,8 százalékkal mérséklődtek a beruházások - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel.


Az adatok szerint az előző több mint két és fél évben bővülő feldolgozóipari beruházások a tárgynegyedévben csökkenésbe fordultak: január-márciusban 13,2 százalékkal maradtak el 2012 első negyedévétől.

A nemzetgazdasági beruházások első negyedévi, az előző év azonos negyedévéhez viszonyított 8,7 százalékos visszaesésén belül az építési beruházások jelentősen, 19,2 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. A gép- és berendezés beruházások viszont - a szállítás, raktározásban történt növekedés hatására - 0,4 százalékkal emelkedtek.

A nemzetgazdasági ágak többségében továbbra is csökkenést regisztrált a KSH. 2013 első negyedévében az energiaipar beruházásainak volumene 30,5 százalékkal volt kevesebb az előző év azonos időszakához viszonyítva, amit a hálózatbővítések, -fejlesztések mérséklődése okozott. A feldolgozóipari alágak kétharmadánál volumencsökkenés következett be. A nagyobb súlyt képviselő ágazatok közül jelentősen visszaestek a beruházások a gyógyszeriparban és a járműgyártásban a bázishatás miatt. A lakásépítések erőteljes visszaesésének következtében az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 19,7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A szintén nagy súlyt képviselő szállítás, raktározás beruházásai - a jelentős volumenű járműbeszerzések ellenére - 4,7 százalékkal estek vissza az első negyedévben. Továbbra sem bővültek az oktatás nemzetgazdasági ág és humán-egészségügyi, szociális ellátás ág beruházásai - írja a KSH.

A csökkenő tendencia ellenére hét nemzetgazdasági ágban növekedést regisztrált a statisztikai hivatal. Számottevően, 38,7 százalékkal emelkedett a beruházási volumen a víz- és hulladékgazdálkodás területén a víztisztítási és csatornázási projektek eredményeképpen.

A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban a beruházási teljesítmény jelentős, 34,7 százalékos bővüléséhez továbbra is az árvízvédekezéssel kapcsolatos nagyprojektek és a katasztrófavédelmi fejlesztések járultak hozzá. A bányászat, kőfejtés nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 81,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a kőolaj- és földgázkitermelésben megvalósult egyedi nagyberuházás következtében.

forrás: MTI




Weboldalfejlesztés: SimiSoma