[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Növekvő kiskereskedelmi forgalomra számítanak az elemzők

Feltöltve: 2013. 09. 13

Növekvő kiskereskedelmi forgalomra számítanak az MTI-nek nyilatkozó elemzők, illetve a nemzetgazdasági tárca is, de szakértők az elmúlt havi adatok ingadozásából adódó bizonytalanságra is felhívják a figyelmet.


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai közlése szerint júliusban 1,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben és a nem élelmiszer-kiskereskedelemben egyaránt 1,0 százalékkal, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,9 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene.

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank senior elemzője szerint a várakozásokat meghaladó mértékű volt a kiskereskedelmi forgalom júliusi 1,2 százalékos növekedése. Hozzátette: az előzetes becslés szerint a kiskereskedelmi értékesítések megközelítően 0,9 százalékkal emelkedhettek az előző havihoz képest.

Az elemző úgy látja, a szerényen növekedő kiskereskedelmi forgalom összhangban van a fokozatosan javuló fogyasztói bizalommal, a vártnál dinamikusabban növekvő foglalkoztatással, valamint a 38 éves inflációs mélypont miatt megugró reálbérek pozitív hatásával, így a júniusban mért visszaesés átmenetinek tekinthető.

A bérek és nyugdíjak idei reálnövekedése miatt a kiskereskedelmi forgalom a korábbi várakozásoknál gyorsabb növekedést mutathat, ami a negyedik negyedévben bázishatások, a pedagógus- és egészségügyi béremelések, valamint az esetleges további háztartási energiaár-csökkentés miatt akár jelentősebb mértékben is gyorsulhat - emelte ki az elemző.

Idén összességében akár az 1,5 százalékot is megközelítheti a kiskereskedelmi forgalom növekedése - közölte Suppan Gergely.

Júniusban negatív volt az index, a megelőző két hónapban viszont pozitív, az ingadozó adatokból nehéz messzemenő következtetéseket levonni - hívta fel a figyelmet Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője.

Az elemző szerint az mindenképpen látszik, hogy a belső fogyasztás lassú javulást mutat. Az idei második negyedéves GDP-adatok is azt tükrözik, hogy mind a háztartások fogyasztási kiadásai, mind a háztartások végső fogyasztásának éves indexe pozitívba fordult - közölte.

Nyeste Orsolya hozzátette: a javulásra számítani lehetett az alacsony infláció, illetve a bérek és a nyugdíjak reálnövekedése miatt. A fogyasztás bővülése összhangban van az általános makrogazdasági képpel - fejtette ki.

Jelentősen bővült a hazai kiskereskedelmi forgalom júliusban - emelte ki az MTI-hez eljuttatott közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A beérkezett kiskereskedelmi adatok megerősítik a második negyedéves részletes GDP adatait, amelyek szintén a háztartások fogyasztásának növekedését mutatják.

A növekvő kiskereskedelmi forgalom a reáljövedelmek bővülésének, a javuló munkaerő-piaci helyzetnek, illetve a növekvő fogyasztói bizalomnak köszönhető. A tárca várakozása szerint a kiskereskedelmi forgalom növekedése az év hátralevő hónapjaiban folytatódni fog.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint a reálkeresetek növekedése miatt várható volt a nagyobb költekezés. Az adatok szerint azonban a több jövedelemnek csak kisebb részét fordítják a fogyasztók áruházi vásárlásra.

Feltehetően még mindig sok teher nehezedik a háztartásokra, így fogyasztásuk egyes időszakokban mért növekedése is csak visszafogott lehet - írja közleményében a szervezet.

A júliusi KSH adatsor megerősíti azt az előrejelzést, hogy a kereskedelmi fogyasztás, az áruházi vásárlások 2013-ban elérhetik az előző évi szintet, ami egyébként a válságos évek mélypontja volt. Ehhez az szükséges, hogy a második félévben az eddigi hullámzást kiegyensúlyozottabb elmozdulás váltsa fel. Döntő kérdés lesz az élelmiszer-, továbbá az üzemanyag árak második félévi alakulása, valamint az online pénztárgép átállás fehérítő hatása - állapította meg az OKSZ.

forrás: MTI




Weboldalfejlesztés: SimiSoma