[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Londoni elemzők: visszatérőben a fenntartható növekedés Magyarországon

Feltöltve: 2013. 09. 13

A részletes GDP-adatokból arra lehet következtetni, hogy a magyar gazdaság fokozatosan visszaáll a fenntartható növekedési pályára - vélekedtek a második negyedévi teljes kifejtésű GDP-adatsor szerdai közzététele után londoni pénzügyi elemzők.


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ismertetése szerint a magyar hazai össztermék 0,5 százalékkal emelkedett az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához képest, és 0,1 százalékkal nőtt az előző negyedévhez viszonyítva a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok alapján. A részletes GDP-számok megegyeznek az augusztusi első becsléssel.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokra szakosodott elemzői a szerdai adatismertetés után adott értékelésükben kiemelték azt a véleményüket, hogy a számok mindent egybevetve fokozatos kilábalási folyamatra vallanak a magyar gazdaságban.

A ház közgazdászai közölték, hogy jelenlegi előrejelzésük 2013 egészében 0,5 százalékos, 2014-ben 1,0-1,5 százalék közötti gazdasági növekedést valószínűsít Magyarországon.

Jóllehet a negyedéves összevetésű GDP-növekedés üteme jelentősen csökkent a második negyedévben - 0,1 százalékra az első három hónapban mért 0,6 százalékról -, ezt azonban a Barclays elemzői szerint részben éppen a nagyon magas első negyedévi bázis magyarázza. A cég szakértői az első negyedévi növekedés szerkezete alapján várták is a lassulást a második negyedévben, mivel az első negyedévi növekedés hajtóerejét teljes egészében reziduális tényezők - például a raktárkészlet-kiigazítási folyamatok - adták.

A múltbeli tapasztalatok alapján a reziduális tényezők nem megbízható forrásai a gazdasági növekedésnek, és éppen e tényezők visszaszorulása okozta a második negyedévi lassulást - fejtegették szerdai értékelésükben a Barclays londoni elemzői.

A ház szerint a második negyedévben a magyar gazdasági növekedés alaptényezői erősebbek voltak, például a magánszektorbeli fogyasztás és a beruházások értéke egyaránt nőtt. A Barclays szakértőinek véleménye szerint ez erős alapokat teremt az idei második félévi gazdasági növekedéshez.

A ház szerint más jelzőszámok is alátámasztják, hogy fokozatos növekedési kilábalás kezdődött a magyar gazdaságban. Fokozatos ütemben javul az ipari termelés - ennek húzóereje a német gazdaság -, csakúgy, mint a kiskereskedelmi értékesítés, emellett az üzleti és a fogyasztói bizalmi mutatók is erősödtek.

A Barclays londoni elemzői kiemelték ugyanakkor azt is, hogy a magyar hazai össztermék reálértéken számolva még mindig 5,5 százalékkal elmarad a 2008-ban mért legutóbbi csúcstól, a magánfogyasztás 10 százalékkal, a beruházások értéke 25 százalékkal alacsonyabb az akkori szintnél, és az alacsony állóeszköz-beruházási ráta valószínűleg korlátozza a növekedési potenciált.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó szakelemzői a szerdai GDP-ismertetés utáni értékelésükben szintén kiemelték azt a véleményüket, hogy az állóeszköz-beruházások 2008 első negyedéve óta nem tapasztalt ütemű élénkülése "biztató". Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy e bővülés jelentős részét a kormányzati szektor adta, például a vasúti fejlesztési programok és a stadionépítkezések révén.

A ház londoni elemzői szerint a vállalati szektorra nehezedő, változatlanul magas adóteher és a gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága továbbra is nyomást gyakorol a hitelellátásra, ami hátráltatja a magánszektorbeli beruházásokat.

A fogyasztói kiadások kilátása mindazonáltal kedvező; a fogyasztást akadályozó "ellenszél" enyhül, a foglalkoztatásban és a reálbérekben pozitív dinamikák érvényesülnek.

A JP Morgan elemzői szerint mindemellett Magyarországon már költségvetési lazítás van folyamatban a jövő áprilisi választások közeledtével; a ház ennek jeleként értékeli a tanárok és az egészségügyi dolgozók béremelését, valamint a háztartási közműdíjak tervezett újabb jelentős csökkentését.

A cég londoni szakértői szerint a harmadik negyedévre vonatkozó első jelzőszámok alátámasztják a ház azon előrejelzését, hogy a magyar gazdaság növekedési lendülete tovább erősödik. A külső kereslet élénkülése például valószínűleg a magyar export markáns fellendüléséhez vezet, jóllehet várhatóan az import is növekedésnek indul a hazai kereslet erősödése, valamint a magyar export magas importtartalma miatt.

A JP Morgan londoni elemzői mindezt egybevetve azt jósolják, hogy a szezonális kiigazítással számolt, éves szintre kivetített negyedéves szekvenciális növekedési ütem a harmadik negyedévben 1,5 százalékra gyorsul a magyar gazdaságban.

A magyar gazdaság növekedési kilátásai más nagy londoni házak megítélése szerint is javulnak.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzőstábja befektetők számára e héten - még a szerdai részletes GDP-adatok ismertetése előtt - összeállított átfogó őszi előrejelzésében jelentősen javította a magyar gazdaságra adott növekedési becsléseit. A ház londoni közgazdászai felülvizsgált előrejelzésükben közölték, hogy Magyarországon az idén 0,5 százalékos, 2014-ben 1,5 százalékos gazdasági növekedést várnak. A cég eddigi prognózisa azt valószínűsítette, hogy a magyar hazai össztermék az idén 0,5 százalékkal visszaesik, és jövőre is csak 1,3 százalékkal bővül.

A Morgan Stanley londoni elemzői a felülvizsgálatot az általuk vártnál jobb idei első félévi gazdasági teljesítménnyel és a magyar mezőgazdaság jó terméshozamaival indokolták.


forrás: MTI
 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma