[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Egymillió euróból telepítenek bankkártya-leolvasókat Fejér megyei kkv-knál

Feltöltve: 2013. 09. 13

A magyarországi bankkártya-elfogadó hálózat fejlesztése érdekében mintaprogram indul Fejér megyében, a kisebb forgalmú kereskedőknél bankkártya-elfogadó berendezéseket telepítenek egymillió eurós támogatásból - közölte a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az MTI-vel.


A közlemény szerint a kártyás elfogadó hálózat fejlettsége területén nemzetközi összehasonlításban jelentős Magyarország lemaradása: a kiskereskedelmi egységeknek és a vendéglátóhelyeknek mindössze harmadában lehet kártyával fizetni. Az uniós átlag ennek kétszerese. Az okok között első helyen szerepel a kártyaelfogadást lehetővé tevő POS-terminálok beszerzésének magas költsége, ami miatt a kisebb kereskedők gyakran nem tudják az eszköz beszerzését önerőből finanszírozni.

Az MNB javaslatot tett egy támogatási program létrehozására. Tavaly a nemzeti bank kezdeményezésére a MasterCard felajánlott egymillió eurót a hazai bankkártya-elfogadó hálózat fejlesztésére. Olyan megyét választottak ki, amelynek fejlettsége nem tér el jelentősen az országos átlagtól - áll a közleményben.

A Fejér megyei programban az MNB, a Magyarországon jelen lévő két legnagyobb kártyatársaság (MasterCard, Visa), a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Bankszövetség, valamint hat kártyaelfogadói szolgáltatást nyújtó hazai bank és pénzforgalmi intézmény (Budapest Bank, Erste Bank, K&H Bank, OTP Bank, SIX Payment Services, Takarékbank) vesz részt. A december végéig tartó program célja, hogy a Fejér megyében működő, jelenleg bankkártyát még el nem fogadó kereskedő közül minél többet megszólítsanak és telepíthessék náluk a POS-terminált.

A tájékoztatás alapján a terminálok után a bankok és pénzforgalmi szolgáltatók legalább fél évig nem számítanak fel bérleti díjat, az ezt követő időszakban pedig szintén alacsonyabbak lesznek az üzemeltetési költségek az egyébként szokásosnál. A kereskedők a megyében működő telephelyeik esetében vehetik igénybe a kedvezményeket, telephelyenként legfeljebb két terminállal.

forrás: MTI




Weboldalfejlesztés: SimiSoma