[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Reklámszövetség: a reklámra költött pénz pörgeti gazdaságot

Feltöltve: 2013. 10. 29

Minden reklámra elköltött 10 forint 47 forinttal növeli a magyar gazdaság teljesítményét - közölte a Magyar Reklámszövetség alelnöke hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.


Hivatal Péter elmondta, hogy tavaly 174 milliárd forint volt a reklámra elköltött összeg, ami - számos áttételen keresztül - 820 milliárd forintot generált a magyar gazdaság számára.

A Magyar Reklámszövetség a PwC Magyarország tanácsadó céget bízta meg azzal, hogy vizsgálja meg a kommunikációs iparágnak a gazdaság teljesítményére gyakorolt hatását. A reklám gazdasági hatásai címmel elkészített kutatás a reklámnak és a reklámiparnak a gazdaságot erősítő hajtóerejét mutatta ki.

Urbán Zsolt, a Magyar Reklámszövetség elnöke azt emelte ki: a reklámköltés hatékonyan növeli az eladásokat, pozitív hatással van az egész gazdaságra: ösztönzi az innovációt, a fogyasztást, és a foglalkoztatási hatások sem elhanyagolhatóak.

A reklámiparban közvetlenül 13 ezer ember foglalkoztatnak Magyarországon, de közvetett módon az iparág további 50 ezer embernek ad munkát. Emellett a reklámnak a fogyasztók számára is vannak közvetlen előnyei: az információszerzés, valamint a versenyt generáló hatás révén a hosszabb távú árcsökkenés is. Ez utóbbi versenyélénkítő hatás a gazdaság egészére kedvező, és ezt a reklámköltések növelésével lehet fenntartani - jegyezte meg.

Az MTI kérdésére hozzátette: a szövetség arra számít, hogy a reklámköltések elmúlt években tapasztalt csökkenése az idén megáll, és várhatóan felfelé ívelő szakasz kezdődik az iparágban. A visszaesés a szervezet adatai szerint 2011-ről 2012-re 2,7 százalék volt.

Urbán Zsolt újságírói kérdésre elmondta: bármiféle különadó negatív hatású a magyar reklámipar számára, a stabil gazdasági környezet ugyanakkor ösztönzi a reklámköltést. Az elnök szerint a reklámozás területén is segíteni kellene a kis- és közepes vállalatokat.

forrás: MTI 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma