[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Az európai fizetési meghagyás

Feltöltve: 2011. 03. 23

Az európai fizetési meghagyásos eljárás az Európai Unió tagállamaiban alkalmazandó, Dánia kivételével. Alternatív igényérvényesítési eszköz kizárólag a határon átnyúló ügyekben vehető igénybe – olvasható a Magyar Országos Közjegyzői Kamara tájékoztatójában. A belföldön indított eljárásra a közjegyzői hatáskörbe tartozik. A kérelmeket átmenetileg, 2012. december 31-ig csak papír alapon lehet benyújtani.


Lejárt pénzköveteléseket európai fizetési meghagyásos eljárásban (EU FMH eljárásban) is lehet érvényesíteni, kivéve a közigazgatási jogkörben okozott károk megtérítését, a házassági vagyonjogon és az öröklési jogviszonyon alapuló igényeket, valamint a szerződésen kívüli kötelmekből eredő követeléseket.
Az EU FMH alkalmazásának előfeltétele, hogy az ügy határon átnyúló jelleggel bírjon, ami azt jelenti, hogy legalább az egyik fél a közjegyző székhelye szerinti tagállamtól eltérő államban rendelkezik állandó lakóhellyel vagy szokásos tartózkodási hellyel. Harmadik állambeli jogosult magyar kötelezett ellen kizárólag magyar fizetési meghagyásos eljárást indíthat. EU-s jogosult magyar kötelezettel szemben ellenben magyar és európai fizetési meghagyásos eljárást is kezdeményezhet. Magyar, EU-s és a harmadik állambeli jogosult ugyanakkor EU-s kötelezettel szemben csak európai fizetési meghagyásos eljárást indíthat. Hasonló a helyzet, ha EU-s jogosult indít eljárást harmadik állambeli kötelezettel szemben. Fontos tudni, hogy magyar vagy harmadik állambeli jogosult magyar közjegyző előtt harmadik állambeli kötelezettet nem vonhat eljárás alá. 
 
Az európai fizetési meghagyásos eljárás ugyanúgy kérelemre indul, mint a magyar. A nyomtatványt a nyelven vagy nyelvek egyikén kell kitölteni, amelynek a bíróságához (nálunk közjegyző) fordulnak. Ebből következően a magyar közjegyző kizárólag a magyar nyelven kitöltött formanyomtatványt fogadja el. Az eljárási díj mértéke a főkövetelés tőkeösszegének (több főkövetelés esetén ezek együttes tőkeösszegének) a 3 százaléka, de legalább 5000 Ft és legfeljebb 300 000 Ft. Ha az eljárásban 5-nél több fél vesz részt, a díj minimális mértéke annyiszor 1000 Ft, ahány fél van (a 3 százalékos mértéket és a 300 000 Ft-os maximumot a szabály nem érinti). A külföldi pénznemű főkövetelés jegybanki középárfolyamon számított forintértéke után kell a díjat megfizetni. 
 
A díj készpénzzel, vagy a fél választása szerint a közjegyző fizetési számlájára történő készpénzbefizetéssel (sárga csekk), vagy a közjegyző bankszámlája utalással teljesíthető. Befizetőként a jogosult nevét és idézési címét kell megadni. A díj összegét pedig kerekítés nélkül kell feltüntetni. A sárga csekk jobb felső sarkában lévő közlemény rovatban, illetve banki átutalás esetén a közlemény rovatban fel kell tüntetni, hogy EU FMH, (a formanyomtatványon pedig az átutalás azonosítóját, illetve bizonylatszámát), valamint a jogosult nevét és címét. Ha az ügyfél úgy fizet átutalással, hogy már van ügyszáma (mert pl. hiánypótlásra került sor, vagy utólag történt döntés arról, hogy kinek kell megfizetnie a díjat), akkor a közlemény rovatban az EU FMH mellett az ügyszámot is fel kell tüntetni, valamint a jogosult nevét és címét. 
 
A közjegyző a kérelmet tartalmazó formanyomtatvány másolatával együtt a lehető leghamarabb és a kérelem benyújtását követő 30 napon belül kibocsátja az európai fizetési meghagyást. Ezzel egyidejűleg megküldi a kötelezettnek az ellentmondás benyújtására alkalmas formanyomtatványt is.
 
Ha a végrehajtást más tagállamban kérik, akkor a Magyarországon kiállított G formanyomtatvánnyal végrehajthatónak nyilvánított fizetési meghagyás alapján a többi tagállamban (kivéve Dániát) közvetlenül lehet kérni a végrehajtás elrendelését. Ha a Magyarországon kibocsátott európai vagy magyar fizetési meghagyás alapján Magyarországon kérik a végrehajtást, arra végrehajtási lapot kell kiállítani. Ezzel szemben a magyar jogerős fizetési meghagyás más tagállamban történő végrehajtása esetén három lehetőség közül lehet választani. Tanúsítvány kiadását lehet kérni a magyar közjegyzőtől, és ez alapján indulhat másik tagállamban a végrehajtás, vagy a magyar meghagyást kell a másik tagállamban elismertetni és ezután kérni a végrehajtást. A harmadik lehetőség a nem vitatott követelésekre vonatkozó európai parlamenti és tanácsi rendelet alapján kell kérni a magyar közjegyzőt, hogy nyilvánítsa a meghagyást európai végrehajtható okiratnak és állítson ki tanúsítványt, amely alapján más tagállamban kérhető közvetlenül a végrehajtás. Az európai fizetési meghagyás - akár csak a magyar - Dániában az első két módon hajtható végre. 
 
A tanúsítvány, valamint a végrehajtási lap kiállításáért díjat kell fizetni, amelynek mértéke az ügyérték 1 százaléka, de legalább 5000 forint, legfeljebb 150 000 forint; ha pedig az ügyérték nem állapítható meg, 5000 Ft. A díjat az európai fizetési meghagyásos eljárás eljárási díjához hasonlóan kell megfizetni. 
 
További kérdésekkel a Magyar Országos Közjegyzői Kamara Jogi Irodájához (tel.: +36-1-489-4880, email: jogi@kamara.mokk.hu) lehet fordulni.

(Forrás:www.ado.hu)




Weboldalfejlesztés: SimiSoma