[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Pénztárgépek - A régi gépek kezelésével kapcsolatos szabályokra figyelmeztet a NAV

Feltöltve: 2013. 12. 03

Az online pénztárgépek üzembe helyezését követően nem használható pénztárgépek esetében az üzemeltető választhat, hogy a berendezést kivonja a használatból, illetve szerviz közreműködésével selejtezi - ismertette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn, a honlapján közzétett tájékoztatóban.


Ha az üzemeltető maga vonja ki a használatból a pénztárgépet, úgy erről köteles az adóhatóságnak adatot szolgáltatni. A használatból kivont készülék adómemóriáját köteles az adó megállapításához való jog elévüléséig megőrizni. Az adómemória megőrzése történhet a pénztárgép megőrzésével, ebben az esetben nincs lehetőség a gép leadására hulladékként.

Az üzemeltetőnek lehetősége van a pénztárgép selejtezésére is, amelyet szerviz végezhet a rá vonatkozó szabályok szerint. Ebben az esetben a pénztárgép üzemeltetőjét nem terheli adatszolgáltatási kötelezettség, azt a szerviz köteles teljesíteni. A selejtezésnek része az adómemória kiszerelése is, amelyet az üzemeltető köteles megőrizni az adó megállapításához való jog elévüléséig.

A tájékoztatóban a NAV felhívta a figyelmet arra is: míg a pénztárgép hulladékként történő átvételéért a gyártó, illetve forgalmazó csak kivételes esetben számolhat fel díjat, addig a selejtezésért, illetve az adómemória kiszereléséért a szerviz saját díjszabása szerint jogosult erre, így az üzemeltetőnek ebben az esetben költsége merülhet fel.

A gyártók kötelesek azoknak a hulladékká vált pénztárgépeknek az átvételére, amelyek az általuk forgalmazott termékkel jellegükben és funkciójukban azonosak. A készülék átvételéért díjat, térítést főszabályként nem, csak meghatározott esetekben kérhetnek, illetve a gép átvételét is csak meghatározott az esetekben tagadhatják meg.

A forgalmazók új pénztárgép értékesítésekor kötelesek az értékesített berendezéssel azonos mennyiségű és azonos elsődleges használati célú háztartási elektromos berendezést átvenni. A forgalmazó sem kérhet ezért díjat, és az átvételt csak meghatározott esetekben tagadhatja meg. A hulladék átadásának ösztönzése érdekében viszont fizethetnek díjat a forgalmazók.

A pénztárgép tulajdonosa dönthet úgy, hogy az eredeti funkciójára rendeltetésszerűen már nem alkalmas, így hulladékká váló pénztárgépet a gyártó vagy forgalmazó cégnek adja át. Dönthet azonban úgy is, hogy nyilvántartásba vett, illetve hulladékkezelői engedéllyel rendelkező vállalkozásnak adja át - ismertette a NAV.

forrás: MTI




Weboldalfejlesztés: SimiSoma