[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Ado.hu - Varga Árpád: nincs megoldás az áfacsalások felszámolására

Feltöltve: 2013. 12. 17

Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese szerint nincs megoldás az áfacsalások felszámolására, az áfarendszerben mindig lesznek csalók.


Az Adó Online-nak (www.ado.hu) adott interjúban az elnökhelyettes kifejtette: az adóhatóság évente körülbelül 500 milliárd forint adóhiányt állapít meg, és hiába találnak minden évben egyre nagyobb adókülönbözetet, a csalások volumene is folyamatosan nő.

A felszámolás alatt álló cégek összesített áfatartozása nagyjából 300-400 milliárd forint, ami vélhetően soha nem folyik be, de az egész Európai Unió küzd az áfacsalással - szögezte le.

Varga Árpád az internetes lapnak elmondta: a NAV négyezer revizora nem csak az áfát ellenőrzi. Havonta 100-110 ezer bevallás érkezik a hatósághoz, ebből 40-45 ezerre különösen figyelni kell, mert vagy visszaigénylést, vagy átvihető követelést tartalmaz.

Ismertetése szerint negyedévente még rosszabb a helyzet, ezért naivitás azt várni, hogy áfát csak tételes ellenőrzés után fizessenek vissza, mivel ehhez meg kellene többszörözni az adóhatóság létszámát. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egész Európa az önadózás elvét követi, ami azt jelenti, hogy a hatóság megbízik az adózóban.

Kiemelte: az adóhatóság folyamatosan azon dolgozik, hogy újabb és újabb eszközöket vessenek be az áfacsalások felfedésére. Jövőre már belenézhet a NAV az e-útdíjfizetés rendszerébe, illetve az online pénztárgépek is segíthetnek.

"Az e-útdíj rendszeren keresztül tudni fogjuk, hogy valójában merre mennek a kamionok, sőt a felvételekből az is látható lesz, hogy szállítanak-e árut" - mondta.

Az online pénztárgépek bevezetése szintén növeli az áfabevételeket - tette hozzá az elnökhelyettes, megjegyezve: aki megtette az előírásoknak megfelelő intézkedéseket, tehát kért regisztrációs kódot és megrendelte az érvényes típusú pénztárgépét, az védett a bírságokkal szemben.

Az elnökhelyettes szerint nem véletlen, hogy a mezőgazdaságban több mint egy évvel ezelőtt vezették be a fordított adózást, a statisztikák szerint kétszer annyi gabonát adtak el korábban, mint amennyit megtermeltek itthon. Rámutatott: mindez azért fordulhatott elő, mert az áru nagy részét az áfafizetést megkerülve papíron kivitték külföldre, majd belföldön értékesítették. A fordított áfa bevezetésével szinte kitisztult a szektor, de vélhetően azóta más termékköröket vontak be az áfacsalás rendszerébe. Éppen ezért nem áll le a munka, a hatóság 30-40 tagból álló cégláncolatokat ellenőriz.

Arra a kérdésre, hogy mi jelenthet megoldást az áfacsalások ellen, Varga Árpád a hatóság jobb munkáját emelte ki. Hangsúlyozta: nagyra tartja a bűnügyi igazgatóság megalakulását.

Korábban meg kellett keresni a társhatóságokat - a rendőrséget, a vámosokat -, ami borzasztó nehézkes volt, már nem kell, ráadásul a bűnügyi igazgatóság titkosszolgálati eszközöket is használhat. Tájékoztatása szerint lassan bírósági ítéletek is várhatóak, amelyeknek elrettentő hatásuk lehet - mondta.

Tudomásul kell venni azt, hogy az áfacsalást nem lehet felszámolni - mondta.

"Lehet harcolni ellene új intézményekkel, hatékonyabb ellenőrzéssel, új eszközökkel, de ebben az áfarendszerben mindig lesznek, akik bűncselekményt követnek el, ahogy vagyon elleni bűncselekmények is mindig lesznek, és gyilkosságok is" - fogalmazott a NAV elnökhelyettese.

forrás: MTI 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma