[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

KSH: decemberben 0,4 százalékos volt az infláció

Feltöltve: 2014. 01. 22

A fogyasztói árak 2013-ban átlagosan 1,7 százalékkal emelkedtek, decemberben 0,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Novemberhez viszonyítva 0,5 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.


Londoni pénzügyi elemzők 0,4 százalékos átlagos inflációt valószínűsítettek decemberre.

Utoljára 1970 márciusában, 43 évvel ezelőtt volt ilyen alacsony a fogyasztói árak éves emelkedése - mondta Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője. Hozzátette: a decemberi csökkenés egyértelműen a november elsején bevezetett újabb rezsicsökkentés eredménye, mivel ennek jelentős része a decemberi árindexben jelent meg.

Decemberben a háztartási energia ára 8,1 százalékkal volt alacsonyabb az előző havinál, és 17,7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az elektromos energia 20,1, a vezetékes gáz 20,0, a távfűtés 18,7 százalékkal volt olcsóbb, mint 2012 decemberében.

Az alacsony havi inflációhoz az élelmiszerek árának csökkenése is hozzájárult a karácsony előtti időszakra jellemző akciók miatt. Az egész éves adatot vizsgálva jól látszik, hogy a háztartási energia csoportjában volt kimutatható a legnagyobb csökkenés - mondta.

A KSH adatai szerint az élelmiszerek ára 0,3 százalékkal csökkent egy hónap alatt és mindössze 0,1 százalékkal drágultak 2012 decemberéhez képest.

Mináry Borbála kiemelte: a szeszes italok, dohányáruk ára éves szinten átlag felett emelkedett. A 12,0 százalékos dráguláson belül a dohányárúk 21,8 százalékkal kerültek többe, amit a KSH szakértője részben az év eleji jövedékiadó-emeléssel, másrészt az árrés év közepén történt megemelésével magyarázott.

A KSH szerdán kiadott jelentése szerint az Európai Unió módszertana szerint számított harmonizált fogyasztói árindex 1,7 százalékos drágulást jelez 2013 átlagában az előző évhez képest, a 2012 decemberihez viszonyítva 0,6 százalékos, míg az előző hónaphoz, novemberhez viszonyítva 0,2 százalékos áremelkedést mutat.

A maginfláció szezonálisan kiigazított értéke 2013-ban 3,3 százalék volt, míg decemberben a novemberivel megegyező 3,5 százalék volt az előző év azonos időszakához képest.

A nyugdíjas fogyasztói kosárra számított áremelkedés 1,5 százalékos volt 2013 egészében, decemberben az előző évhez képest 0,3 százalékos, novemberhez hasonlítva 0,7 százalékos csökkenést jelzett a mutató.

Egy hónap alatt, tavaly novemberhez viszonyítva árcsökkenés volt megfigyelhető a csokoládé, kakaó (4,0 százalék), a liszt (3,4 százalék), a cukor (1,8 százalék) és a sertéshús (1,3 százalék) esetében. Nőtt azonban a tojás (1,0 százalék) és a párizsi, kolbász (0,4 százalék) ára. A legnagyobb mértékben, 1,2 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk drágultak. Szintén áremelkedés (1,0 százalék) következett be az egyéb cikkek körében (ide tartoznak a lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek), ezen belül a járműüzemanyagokért 2,5 százalékkal kellett többet fizetni. A szolgáltatások kismértékben, 0,1 százalékkal drágultak. A ruházkodási cikkek ára nem változott. A tartós fogyasztási cikkek körében kisebb, 0,1 százalékos árcsökkenés volt megfigyelhető. Egy év alatt, 2012. decemberhez képest az élelmiszerárak az átlagosnál kisebb mértékben, 0,1 százalékkal emelkedtek. Ezen belül nőtt a sajt (8,5 százalék), a tej (6,3 százalék) és a száraz tészta (3,0 százalék) ára. Árcsökkenés következett be többek között a liszt (18,8 százalék), a tojás (14,2 százalék), az étolaj (13,2 százalék), valamint a cukor (11,3 százalék) esetében. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 12,0 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára. A szolgáltatások esetében szintén átlag feletti volt az árnövekedés (3,7 százalék), ezen belül azonban a víz-, a csatorna- és a szemétszállítás díja átlagosan mintegy 11 százalékkal csökkent, mialatt a helyi tömegközlekedés 4,9 százalékkal került többe. Az egyéb cikkek is átlag felett drágultak (0,9 százalék), ezen belül a járműüzemanyagok ára 0,7 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,6, a ruházkodási cikkekért 1,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

forrás: MTI 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma