[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Bisnode: tovább csökkenhet idén a cégek száma

Feltöltve: 2014. 01. 22

Mivel egyre kevesebb céget alapítanak, és egyre több a kényszertörlés, 2014-ben tovább csökkenhet a cégek száma Magyarországon a Bisnode szerint.


Az üzleti információszolgáltató szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében kifejti: az elmúlt két évben drasztikusan csökkent az új vállalkozások száma. Míg 2011-ben még közel 50 ezer cég alakult, 2012-ben már 40 ezernél kevesebb, 2013-ban pedig csak kicsivel több, mint 34 ezer.

A társaság úgy véli, a kft.-alapításhoz szükséges megemelt törzstőke sem fog kedvezni az új cégek szaporodásának, ami nem is probléma a Bisnode szerint, mert jelenleg Magyarországon közel 560 ezer működő társas vállalkozást jegyeznek, amelynek mindössze 20-30 százaléka végez valós gazdasági tevékenységet.

Elemzésükben kitérnek arra is, hogy 2014. január 1-jén 0,7 százalékkal kevesebb vállalkozás működött Magyarországon, mint 2013 első napján. Korábban az 5-6 százalékos cégszám-növekedés sem volt ritka egy év alatt.

2013-ban a cégek száma az ipari gép, berendezés, eszköz javítása szektorban, a feldolgozóiparban, az élelmiszergyártásban, a mezőgazdaságban továbbra is 3 százalék felett nőtt. Jelentősen, 2 százalékot meghaladó mértékben csökkent azonban a vállalkozások száma a papíriparban, a nemfém ásványi termék gyártása (például az üveg, porcelán, cement, kerámia gyártása) területén, a bútorgyártásban és az építőiparban.

A Bisnode összesítése szerint tavaly kisebb javulás mutatkozott a cégek fizetési fegyelmében; 28 nap körüli számlafizetési határidő volt jellemző. A leghosszabb, átlagosan 40-50 napos fizetési határidővel a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásával foglalkozó vállalkozásoknál, a papíriparban és az építőiparban kell számolni.

Jelenleg számláik 62 százalékát fizetik ki időben a cégek, míg egy évvel korábban ez az arány csak 56 százalék volt, vagyis itt is javulás tapasztalható. A számlafizetéseket jellemző harmadik mutató, a fizetési késedelem is javult az elmúlt időszakban: míg 2012-ben 21,2 nap volt a késedelem, addig 2013-ban 20,7 nap.

A 2012 tavaszától megjelent kényszertörlési eljárás némileg átrendezte a felszámolások és a cégmegszűnéshez vezető eljárások számát: a felszámolások és a végelszámolások is csökkentek 2013-ban; ezek egy részét felváltotta a kényszertörlés. Míg 2012-ben több mint 6000 kényszertörlést indítottak, 2013-ban már közel 23 ezret. Eközben a felszámolások éves száma 40 százalékkal, a végelszámolásoké pedig 60 százalékkal csökkent.

Az építőipar 2013-ban is a legkockázatosabb iparágnak számított: a szektorban a felszámolások és csődeljárások cégszámhoz viszonyított aránya - bedőlési arány - jelenleg is jóval az átlag felett van, és majdnem eléri a 4,5 százalékos értéket. Kockázatosnak számít még a szálláshely szolgáltatás és vendéglátás, a fafeldolgozás, a bányászat és a gépjármű-kereskedelem is.

A tavalyi volt az első év, amikor a cégek száma már csökkent. 2014-ben is hasonló, sőt még nagyobb mértékű cégszám-csökkenést vár a Bisnode a növekvő kényszertörlések és az egyre kevesebb új cégalapítás miatt. A növekvő cégalapítási költségek feltehetően nem növelik idén sem a kft.-alapítási kedvet, azaz egyfajta tisztulás várható a cégszerkezetben, így kevesebb működő vállalkozással kell számolni, és a kötelezettségeiket elmulasztó cégek is gyorsabban el fognak tűnni.


forrás: MTI 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma