[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Bizakodóbbak a befektetők az európai gazdaság helyzete iránt

Feltöltve: 2014. 01. 22

A Bloomberg hírügynökség a befektetőkből, elemzőkből és piaci kereskedőkből álló előfizetői között végzett felmérést január közepén. Az eredmények szerint a megkérdezettek 57 százaléka mondta, hogy már nem romlik a helyzet az európai államkötvény piacon.


A Bloomberg.com oldalon megjelent írás szerint különösen javult a befektetői hangulat azokban az országokban, ahol csökkentek az államkötvények hozamai. Ebbe a csoportba tartozik Görögország, Írország, Olaszország, Portugália és Spanyolország.

A megkérdezettek 40 százaléka szerint az európai gazdasági növekedésre jelenleg a 12,1 százalékos munkanélküliség jelenti a legnagyobb kockázatot. Sokáig az adósságválságtól féltek legjobban a befektetők, de most csak 29 százalék tartotta ezt a legfenyegetőbb veszélynek. A megkérdezettek harmadik legnagyobb csoportja, 15 százalék, a túlzott állami megszorítások miatt fejezte ki aggodalmát.

A Bloomberg cikke szerint a megkérdezettek 49 százaléka mondta 2014 januárjában, hogy javul az eurózóna helyzete. 2013 januárjában még csak a megkérdezettek 16 százaléka válaszolt így. A mostani felmérés szerint a résztvevők 40 százaléka mondta, hogy 2014-ben az Európai Unió lesz az egyik legjobb befektetési terep a világon, egy évvel korábban még csak 22 százalék gondolta ezt.

A felmérés alapján az európai vezetők megítélés is kedvező. 70 százalék nyilatkozott pozitívan Angela Merkel német kancellár tevékenységéről, 71 szerint jól végzi munkáját Mario Draghi az Európai Központi Bank elnöke, és csak 12 százalék mondta, hogy zavarja Francois Hollande francia elnök eddigi politikája.

A Bloomberg hírügynökség először 2011 szeptemberében végzett ezekben a kérdésekben közvélemény kutatást előfizetői között. A 2014. januári felmérésben 477 előfizető vett részt, a válaszadási hibahatár 4,5 százalék volt.

forrás: MTI




Weboldalfejlesztés: SimiSoma