[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Támogatói adomány esetén nem készítheti el az szja-bevallást a munkáltató

Feltöltve: 2014. 01. 22

Nem készítheti el a munkaadó azoknak az önkéntes kölcsönös pénztári tagoknak az szja-bevallását, akik támogatói adományt kaptak - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményében emlékeztet arra, hogy az önkéntes kölcsönös pénztári tagok egyéni számláján jóváírt támogatói adomány egyéb jövedelemként adóköteles, az adót a bevallás benyújtására előírt határidőig kell megfizetniük a magánszemélyeknek.

A támogatói adomány után 2013-tól 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) is fizetniük kell a magánszemélyeknek, ezért a személyi jövedelemadót és az ehót a jövedelem 78 százaléka után kell kiszámítani.

A támogatói adományban részesülő személyek e változás miatt a 2013-as adóévre vonatkozóan nem kérhetnek munkáltatói adómegállapítást, illetve az adóhatóság közreműködésével elkészített egyszerűsített adóbevallást, bevallási kötelezettségüknek a 1353 számú személyi jövedelemadó bevallással kell eleget tenniük - hívja fel a figyelmet a NAV.

A nyomtatvány kitöltésében segítséget nyújt a 1353 számú bevalláshoz kapcsolódó kitöltő program, mely a www.nav.gov.hu honlapon a "Kiemelt témák" kategóriában található "SZJA" menüpont használatával, néhány kattintással telepíthető.

forrás: MTI 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma