[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

BKIK: időszerűtlen a kamarai hozzájárulás adóhivatali behajtása

Feltöltve: 2014. 02. 26

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) - az ország legnagyobb területi kamarája - nem támogatja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kezdeményezését, amelynek következtében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megindítja az elmaradt kamarai hozzájárulás összegének behajtását, azt időszerűtlennek tartja.


A BKIK MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza: ebben a kérdésben Magyarország vállalkozásainak megközelítőleg egyharmada tekintetében illetékes, és mindent megtesz azért, hogy ne terhelje a behajtással járó többletköltségekkel a vállalkozásokat, ezért egyelőre nem kezdeményezi az adóhatóság eljárását.

A budapesti kamara kiemelte: tapasztalataik szerint az elmúlt időszakban egyre több vállalkozás tanúsít jogkövető magatartást, és tesz eleget a kamarai nyilvántartásba vétel, és hozzájárulás megfizetési kötelezettségének, valamint egyre többen ismerik fel a kamara által nyújtott szolgáltatásokat, és azok hasznosságát.

A BKIK az adóhatósági eljárásának megindítását időszerűtlennek és vállalkozásbarátnak nem nevezhető lépésnek tartja, ráadásul nem sokkal az idei évi határidő, 2014. március 31. lejárta előtt.

Megítélésük szerint a NAV általi behajtás a legvégső eszköz, ezt a lépést meg kell előznie egyéb módszereknek, mint a vállalkozások tájékoztatása, illetve figyelmük felhívása a törvényi kötelezettségre - írja közleményében a köztestület.

forrás: MTI

 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma