[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Kétmilliárd forintos zuhanásról jelentett az adóhivatal

Feltöltve: 2011. 03. 28

Csökkentek az illetékbevételek februárban - a bő félmilliárdos havi, illetve a háromszor ekkora éves mínuszt legnagyobbrészt az ingatlan-adásvételek után befizetett összegek apadása magyarázza.
 


Januárban 6,24 milliárd forint illetéket fizettek be a háztartások és a vállalkozások, több mint félmilliárddal kevesebbet a januárinál. Éves összevetésben 1,7 milliárd forintot, azaz 20 százalékot meghaladó az elmaradás, míg a kéthavi 13 milliárdos érték kétmilliárddal múlja alul 2010 hasonló időszakának adatát.
 
 
 
A csökkenésben a legnagyobb szerepet a bevételek között kétharmados súllyal szereplő ingatlanilletékek terén bekövetkezett közel félmilliárdos havi, illetve 1,6 milliárd forintos éves visszaesés játszotta.
 
E téren jól látszik az ingatlanpiac mélyrepülése, hiszen 2009 második hónapjában még 8,61 milliárd forint folyt be, ami bő kétszerese az idén februárinak. Két év alatt a legnagyobb mértékben a vállalkozások által lerótt ingatlan-átruházási illetékek összege zuhant, kevesebb mint egyharmadára, 1,13 milliárdra, míg a háztartások befizetései bő harmaddal 3,03 milliárd forintra apadtak.
 
Igaz, illetékmentesen is lehet lakást, telket vásárolni, bizonyos feltételek teljesülése esetén. Erről további részleteket itt olvashat.
 
 
 
Mintegy kilencvenmillió forinttal mérséklődött 400,5 millióra az öröklési illetékekből befizetett összeg januárhoz képest, ám az egy évvel korábbit továbbra is meghaladja.
 
 
 
Januárban az öröklési illetékek terén ennél nagyobb volt az éves összevetésben mért többlet. Amint arról beszámoltunk, az év első hónapjában a háztartások annak ellenére fizettek be 50 százalékkal több öröklési illetéket, hogy tavaly augusztus közepétől az egyenes ági rokonoknak egyáltalán nem kell ajándékozási és öröklési illetéket fizetniük, miközben korábbi húszmilliós értékhatárra vonatkozó kedvezmény is megmaradt. 
 
Pereskedésre, azaz bírósági eljárási illetékre ugyanakkor több mint hatvanmillió forinttal adtunk ki többet a januárihoz viszonyítva úgy, hogy a 319 milliós tételen belül 60 százalék fölé nőtt a vállalkozások aránya.
 
A gépjármű-vásárlások után lerótt illetékek összege nem változott jelentősen sem a januárihoz, sem pedig az egy évvel korábbihoz képest. Ez azzal magyarázható, hogy februárban is nagyjából ugyanannyi személyautóra került rendszám, mint az év első hónapjában, miközben a kishaszonjárművek piacán növekedés, a nagyhaszonjárművek esetében pedig csökkenés következett be.

(Forrás:www.napi.hu)




Weboldalfejlesztés: SimiSoma