[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Opten: rekordszámban szűnnek meg a cégek

Feltöltve: 2014. 03. 17

Az év első két hónapjában 39 százalékkal több cég szűnt meg, mint a negatív rekordot hozó 2013 ugyanezen időszakában, ez is erősíti az előrejelzést, amely szerint az idén akár 40 ezer céget is törölhet a cégbíróság - közölte az Opten céginformációs szolgáltató az MTI-vel szerdán.


A cég közleménye szerint februárban 3662 céget törölt a cégbíróság, ez munkanapkorrekcióval számítva megegyezik az eddigi havi csúccsal, a 2013. októberi értékkel.

"Az első két hónap fejleményei megerősítik azt a várakozásunkat, hogy a működő cégek száma 580 ezerre csökkenhet az idén" - mondta Tóth Tamás, a cég ügyvezető igazgatója, aki szerint több negatív hatás együttes eredménye látható az adatokban.

2012-ben soha nem látott felszámolási hullám söpört végig a gazdaságon: az ekkor indult eljárások mostanában zárulnak le és döntő többségükben az érintett cégek törlésével végződnek. Ezzel párhuzamosan felfutóban van a szigorodó jogszabályok miatt induló önkéntes végelszámolások száma, illetve a tavaly óta gyors ütemben emelkedő kényszertörlések lezárása is. Ennek a hatóságok által kezdeményezett egyszerűsített eljárásnak ugyanis lényegesen kisebb az átfutási ideje, mint a hitelezők által indított felszámolásoké - sorolta a tényezőket a szakember.

"A frissen induló kényszertörlések száma havi 2200 és 2500 között stabilizálódni látszik. Ezen eljárások jelentős része azonban felszámolásba fordul, így a megszűnéshez vezető eljárások között a felszámolásnak továbbra is döntő szerep jut" - értékelte az adatokat Tóth Tamás.

Az induló kényszertörlési eljárások hosszú távon is magasan fogják tartani a cégtörlések számát, ám ez összességében még mindig kevés a cégstruktúra megtisztításához - tette hozzá.

Megemlítette azt is, hogy mindezt a cégalapítási kedv látványos visszaesése kíséri, februárban 2772 céget alapítottak Magyarországon, szinte pontosan ugyanannyit, mint egy hónappal korábban. Mindkét érték beleillik a 2012 közepe óta tapasztalható stagnáló trendbe.

"Összességében a cégek számának csökkenése tisztító jelleggel hat a gazdaságra, de sajnos igazi áttörés még nem született. A közel 600 ezer vállalkozást számláló cégvilág normalizálódása ilyen ütemben évtizedekig is eltarthat" - mondta Tóth Tamás.

A szakember éves szinten magas, de csökkenő cégfluktuációra számít. Az Opten Cégfluktuációs Indexe (Opten - CFI), az adott időszakon belül megszűnt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működő cégekéhez tavaly januárban 8,28 százalék volt, innen emelkedett 13,8 százalékra a negyedik negyedévre. A cég becslése szerint az idén az első negyedévben 13,43 százalék lesz, és az utolsó negyedévben 11,54 százalékra csökkenhet.

forrás: MTI 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma