[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Pénztárgépek - NAV: több mint 109 ezer online gépet helyeztek üzembe

Feltöltve: 2014. 06. 13

Több mint 109 ezer online pénztárgépet helyeztek üzembe június 3-áig - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI megkeresésére.


Írásos válaszában a NAV hangsúlyozta: a vevők rögtön a vásárláskor 50 ezer forinttal kevesebbet fizetnek a pénztárgépért, az eladók viszont június 30-áig kérhetik az állami támogatás kiutalását. Így csak ezután tud az adóhatóság pontos választ adni arra, hogy ténylegesen hány pénztárgép után tudták az adózók az állami támogatást igénybe venni, illetve mekkora ennek teljes összege.

A visszavont forgalmazási engedélyű pénztárgépet rendelőktől, illetve az eltűnt Patkós Cassa Kft. ügyfeleitől összességében több mint 2,5 milliárd forintnyi követelést vállalt át az állam - ismertette a NAV.

Az adóhatósághoz 68 ezer nyilatkozat érkezett arról, hogy a visszavont engedélyű pénztárgépek helyett másik gépet terveznek beszerezni az érintettek.

Az üzemeltetők számos pénztárgép közül választhattak - közölte a NAV. Hozzátették ugyanakkor azt is: érkeztek olyan jelzések üzemeltetőktől, hogy nem kapták meg április 30-áig a megrendelt pénztárgépet, illetve forgalmazóktól, hogy az adózók nem vették át a pénztárgépet, holott időben üzembe helyezhető lett volna.

Az online pénztárgépeket főszabály szerint legkésőbb január 31-éig kellett üzembe helyezni ahhoz, hogy a kasszacseréhez igénybe lehessen venni az 50 ezer forintos állami támogatást. Azoknak a kereskedőknek azonban, akik betartották a géprendelésre vonatkozó határidőket, meghatározott feltételek mellett február 28-áig lehetőségük volt erre.

A visszavont engedélyű pénztárgépeket forgalmazó Alt Cash Kft. és Japán Cash Kft., illetve az előlegekkel eltűnt Patkós Cassa Kft. volt ügyfeleinek februárban a kormány április 30-áig meghosszabbította a támogatás feltételéül szabott üzembe helyezési határidőt. A befizetett előlegeket, vételárakat a kormány átvállalta, és jelezte, hogy jogi úton fellép a három pénztárgép-forgalmazó cég ellen.

forrás: MTI 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma