[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Romlott a fizetési hajlandóság Európában

Feltöltve: 2014. 09. 30

Romlott a fizetési hajlandóság Európa-szerte az elmúlt egy évben az Intrum Justitia követeléskezelő cég felmérése szerint, a legrosszabb helyzetben az állami megrendelőktől függő építőipar, az oktatás és az egészségügy van.


A cég keddi közleménye szerint az európai építőipar számláinak csupán 51 százalékát egyenlítik ki 30 napos határidővel, az egészségügy számláinak pedig 59 százalékát fizetik ki egy hónapon belül.

Az építőipari, oktatási és egészségügyi vállalkozások mindegyike arról számolt be, hogy a késedelmes fizetés miatt nehézséget okoz nekik alkalmazottaik megtartása, illetve az új munkavállalók felvétele is. Ezek a vállalatok nagyban függnek az állami ügyfelektől, ahol az átlagos fizetési idő hosszabb, mint a magánvállalkozások esetében.

A gyártás területén a leírási veszteség az előző évi csökkenés után újra nőtt, 2,2 százalékról 2,3 százalékra európai átlagban, míg a magyarországi gyártók körében kimagasló mértékű, 6 százalékos volt a leírási veszteség. Negyvenhárom százalékról 54 százalékra nőtt azon gyártó cégek aránya, amelyek a késedelmes fizetés okozta bevételkiesésről számoltak be. A megkérdezett európai cégek több mint fele tett említést likviditási nehézségekről.

A magyar építőipari vállalkozások szintén rekordmagas, 6,3 százalékos leírási veszteséget jeleztek, miközben az európai átlag is nőtt, elérte a 4 százalékot. A megkérdezett európai építőipari vállalatok kétharmadának a késedelmes fizetés likviditási problémákat és bevételkiesést okoz, 39 százalékuk kénytelen volt munkaerőt elbocsátani, 9 százalékuk pedig nem vesz fel új alkalmazottakat a kései fizetések miatt.

Az üzleti szolgáltatásoknál a legmagasabb a leírási veszteség, átlagosan 4,4 százalék. A magyar vállalkozások ebben a szektorban is az európai átlag feletti, 4,8 százalékos leírási veszteségről számoltak be, ugyanakkor ez a szám a más hazai iparágakhoz viszonyítva nem kirívó.

Felfalusi Péter, az Intrum Justitia vezérigazgatója a késedelmes fizetések magyarországi vonatkozásaival kapcsolatban a közleményben kifejti: a felmérésben résztvevő cégek válaszai alapján látszik, hogy az üzleti szolgáltatók továbbra is minden szempontból nagy vesztesei az elhúzódó válságnak, de a gyártó cégek sem képesek további fejlődésre a késedelmes fizetésből adódó veszteségeik miatt.


forrás: MTI




Weboldalfejlesztés: SimiSoma