[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Londoni elemzők rontják közép-európai és orosz növekedési előrejelzésüket

Feltöltve: 2014. 11. 05

Londoni pénzügyi elemzők jelentősen rontották közép-európai növekedési előrejelzésüket, Oroszországban pedig recessziót jósolnak 2015-re.


Az egyik legnagyobb globális pénzügyi szolgáltató csoport, a JP Morgan londoni befektetési részlegének közgazdászai hétfőn ismertetett új prognózisukban elsősorban az euróövezeti gazdaság gyengeségével, a felzárkózó térség növekedési lendületének általános lanyhulásával, az orosz gazdaság esetében pedig a meredeken csökkenő olajárakkal indokolták a felülvizsgálatot.

A JP Morgan elemzői közölték, hogy 1 százalékponttal csökkentették a magyar, a cseh, a lengyel és a román gazdaság idei harmadik negyedévi átlagos teljesítményére szóló, negyedéves összevetésű, szezonális kiigazítással éves szintre kivetített GDP-növekedési becslésüket, és fél százalékpontot faragtak le a négy gazdaság jövő évi első félévi átlagos növekedésére eddig érvényben tartott előrejelzésükből.

Ennek figyelembevételével a JP Morgan szakértői 2015 egészére 2,2 százalékos GDP-növekedést várnak Magyarországon az idei évre becsült 3,3 százalék után. A cég eddig 2,5 százalékos növekedéssel számolt jövőre a magyar gazdaságban.

Lengyelországban a ház az eddigi 3,2 százalékról 2,8 százalékra, Csehországban 2,8 százalékról 2,5 százalékra, Romániában egy teljes százalékponttal, 3,5 százalékról 2,5 százalékra rontotta 2015 egészére szóló GDP-prognózisát.

A cég szerint jóllehet e közép-európai gazdaságok nettó energiahordozó-importőrök, és így hasznukra válik az olajárcsökkenés, exportjuk azonban megszenvedi az euróövezet és az orosz gazdaság gyengülését. A térség exportnövekedésének lassulásához a kínai gazdaság növekedési lendületének gyengülése is hozzájárul, főleg közvetett módon, emellett a várhatóan jövőre is megoldatlanul maradó orosz-ukrán válság közvetett és közvetlen átszűrődő hatásai is lassítják a közép-európai EU-gazdaságok növekedését.

A JP Morgan londoni elemzői közölték azt is, hogy az orosz gazdaságban most már recessziót várnak jövőre. A cég eddigi várakozása az volt, hogy az orosz GDP-érték 2015 egészében 0,9 százalékkal növekszik, a felülvizsgált előrejelzés azonban 0,8 százalékos visszaesést valószínűsít jövőre Oroszországban.

E negatív felülvizsgálat alapja az, hogy a JP Morgan nyersanyagpiaci stratégái drasztikusan, 30 dollárral, 85 dollárra csökkentették a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta jövő évi hordónkénti átlagárára szóló prognózisukat.

A ház szakértői szerint két fő oka van az olajár-előrejelzés e meredek kiigazításának. Az egyik az, hogy a technológiai újítások az amerikai palaolaj-piacon növelték a lelőhelyenként elért hozamot és csökkentették a kitermelési költségeket. Ennek eredményeként az Egyesült Államok olajtermelése markánsan meghaladja a korábbi becsléseket, és ez a folyamat valószínűleg kitart 2015-ben is.

Az olajár-prognózis meredek csökkentésének másik fő oka a JP Morgan szakelemzői szerint az, hogy a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) eddig nem mutatott sok hajlandóságot a csoportszintű kitermelés visszafogására, annak ellenére sem, hogy növekszik az OPEC-en kívüli termelők kínálta olajmennyiség a világpiacon.

Hasonló okokból más nagy londoni házak is recessziót jósolnak az orosz gazdaságban 2015-re, és egyes citybeli előrejelzések szerint ha az olajárak alacsonyan maradnak, vagy még tovább süllyednek, az belátható időn belül "megtörheti" az orosz gazdaságot.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai új, felülvizsgált előrejelzésükben közölték: az általuk eddig várt stagnálás helyett az orosz GDP-érték 1,5 százalékos visszaesésével számolnak 2015-ben. A cég elemzői szintén hangsúlyozták, hogy az orosz gazdaságra adott növekedési előrejelzésüket a Brent-árfolyam csökkenése miatt rontották.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Capital Economics szakértőinek új elemzése szerint minden 10 dollárnyi olajáresés 25 milliárd dollárral csökkenti Oroszország éves exportjövedelmét, és 20 milliárd dollárral az orosz költségvetés bevételeit.

A ház elemzői szerint 85 dollár körüli hordónkénti olajárszinten az orosz gazdaság két és fél éven belül, 60 dollárig süllyedő olajár esetén már 2016-ban "töréspontig" juthat.


forrás: MTI




Weboldalfejlesztés: SimiSoma