[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Kamatdöntés - Londoni elemzők: a makroadatok újabb MNB-kamatcsökkentést indokolnának

Feltöltve: 2014. 11. 05

A magyar gazdaság jelenlegi makrokörnyezete indokolná a Magyar Nemzeti Bank (MNB) enyhítési ciklusának jövő évi újrakezdését, bár a monetáris tanács "meglepően kevés" figyelmet szentelt ennek a keddi kamatdöntő ülés utáni közleményében, lehet, hogy csak a folyamatok további jelentős romlása esetén szánná el magát további kamatcsökkentésre - vélekedtek londoni pénzügyi elemzők a keddi kamatdöntés után.


A monetáris tanács kedden nem változtatott a 2,10 százalékos jegybanki alapkamaton.

Daniel Hewitt, a City egyik legnagyobb befektetési bankja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza közölte: a ház "más véleményen van", mint a hosszú távú kamattartásra utaló monetáris tanácsi álláspont. Azt valószínűsíti, hogy a romló euróövezeti kilátások végül ráveszik az MNB-t a kamatcsökkentési ciklus újraindítására, akár már 2015 első negyedében.

Az elemző kiemelte, hogy a magyarországi infláció az MNB előrejelzésében szereplő szint alatt jár, és úgy tűnik, hogy a magyar gazdaság növekedése is "megtorpant" az idei harmadik és negyedik negyedévben, az ipari termelés, az építőipari teljesítmény, a kiskereskedelmi értékesítés és az export növekedése is lassul.

Az MNB a decemberi, majd a márciusi inflációs jelentésben vizsgálja felül előrejelzéseit. Ha a magyar jegybank a gyenge adatok alapján lefelé korrigálja 2015-re és 2016-ra szóló prognózisait, az megteremtené a lehetőséget a további kamatcsökkentésekhez - vélekedett a Barclays közgazdásza.

Hewitt szerint az eurójegybank (EKB), valamint a többi közép-európai központi bank monetáris enyhítési lépései is szélesítik a magyar monetáris politika további lazításának mozgásterét.

William Jackson, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető elemzője is azt hangsúlyozta a kamattartásról hozott keddi döntés után, hogy a cég "kevésbé derűlátó" a makrokilátásokkal kapcsolatban, mint az MNB monetáris tanácsa.

A Capital Economics növekedéskövető modellje (GDP Tracker) azt valószínűsíti, hogy a magyar gazdaság éves növekedési üteme meglehetősen meredeken lassul: a legutóbbi aktivitási adatokra alapuló számítási modell alapján a magyar hazai össztermék hozzávetőleg 2,8 százalékkal növekedhetett éves összevetésben a harmadik negyedévben az előző negyedévi 3,9 százalékos bővülés után.

Ráadásul a ház várakozása szerint a német gazdaság teljesítménye is gyenge marad a következő negyedévekben, és ez meglátszik majd a magyar exporton, ami viszont a magyar munkapiaci helyzetet is gyengítheti - hangsúlyozta Jackson.

A közgazdász szerint mindemellett úgy tűnik, hogy az áprilisi parlamenti választások előtt fellazított magyar költségvetési politika is szigorodik, ami a hazai kereslet lendületét gyengíti.

Jackson szerint a teljes kosárra számolt magyarországi infláció várhatóan gyorsulni fog ugyan a következő hónapokban, ahogy a korábbi közműdíj-csökkentések hatása kikerül az indexből, a magyar gazdaságban meglévő jelentős kapacitástöbblet miatt azonban az éves inflációs ütem valószínűleg a következő két évben sem éri el az MNB 3 százalékos középtávú célját.

Mindehhez járul az olajárak csökkenéséből eredő, lefelé ható inflációs kockázat: a Capital Economics becslései szerint már az is akár 0,5 százalékpontot lefaraghat az éves inflációs ütemből, ha a nyersolaj világpiaci ára és a forintárfolyam a jelenlegi szinteken marad.

Jackson szerint mindezek figyelembevételével a monetáris tanács keddi közleménye "meglepően feldobott hangvételű" volt, alig vett tudomást az éves fogyasztói árindex szeptemberben mért 0,5 százalékos visszaeséséről, a magyar gazdaság lassulásának jeleiről és az euróövezeti exportpiacok újbóli gyengüléséről.

A Capital Economics londoni elemzője szerint ennek alapján lehetséges, hogy az MNB-t csak az inflációs és/vagy a növekedési kilátások még sokkal súlyosabb romlása késztetné újabb kamatcsökkentésekre.


forrás: MTI
 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma