[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Londoni elemzők: a mostaninál mérsékeltebb, a korábbinál jobb a potenciális növekedés a magyar gazdaságban

Feltöltve: 2014. 11. 05

A magyar gazdaság eddigi növekedési üteme fenntarthatatlan, bár a potenciális növekedés valószínűleg magasabb a korábban gondoltnál - vélekedtek magyarországi tárgyalásaik tapasztalatai alapján londoni pénzügyi elemzők.


A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai, akik a minap tájékozódó látogatást tettek közép-európai EU-gazdaságokban, Budapesten folytatott megbeszéléseikről kedden Londonban ismertetett beszámolójukban közölték: magyarországi tárgyalópartnereiket is meglepte a magyar gazdaság idei eddigi teljesítménye.

A magyar döntéshozók is azonban óvatosan ítélik meg a további kilátásokat, két fő okból.

Az egyik az, hogy az eddigi teljesítményhez hozzájárult az előző, 2007-2013-as európai uniós költségvetési ciklusból származó EU-folyósítások felhasználásának gyorsítása, nehogy elvesszen a hozzáférés e forrásokhoz. A Morgan Stanley elemzői budapesti megbeszéléseiken azt hallották, hogy tavaly és az idén egyaránt a magyar hazai össztermék (GDP) csaknem 5 százalékának megfelelő EU-finanszírozást használtak fel Magyarországon.

A növekedési kilátások óvatos magyarországi megítélésének másik okaként egyes helyi szakértők azt említették, hogy az adóbeszedés hatékonyságának javulása növeli az adóbevételeket, de felduzzaszthatta a kiskereskedelmi értékesítésről szóló adatokat is, pusztán azért, mert olyan tranzakciók is nyilvántartásba kerülnek, amelyek a múltban láthatatlanok maradtak volna - áll a Morgan Stanley londoni elemzőinek keddi beszámolójában.

A ház szerint mindezek alapján a magyarországi tárgyalópartnerek "óvatos derűlátással jellemzett" többségi véleménye az volt, hogy a hosszú távú potenciális gazdasági növekedés valójában az évi 2 százalékos szint környékén lehet. Mindazonáltal ez is azt jelenti, hogy a magyar gazdaság növekedési potenciálja már kitört a 0-1 százalékos sávból, ahol korábban éveken át megragadt.

A magyar gazdaság növekedési lendületének apadását más nagy londoni házak is jósolják.

A City egyik legnagyobb gazdasági-politikai elemzőháza, a Capital Economics közölte, hogy a legutóbbi aktivitási adatokra alapuló növekedéskövető modellje (GDP Tracker) alapján a magyar hazai össztermék hozzávetőleg 2,8 százalékkal növekedhetett éves összevetésben a harmadik negyedévben az előző negyedévi 3,9 százalékos bővülés után.

A Morgan Stanley londoni elemzőinek keddi beszámolója szerint számos budapesti megbeszélésükből "az a logikus következtetés" adódik, hogy a GDP-arányos államadósság-ráta kordában tartásának szándéka miatt a magyar pénzügyi hatóságok rövid távon stabil, vagy a jelenleginél erősebb forintot részesítenének előnyben, tekintettel arra is, hogy a december 31-i forintárfolyam szolgál majd az éves adósságráta kiszámításának alapjául.

A cég megítélése szerint a Magyar Nemzeti bank (MNB) viszonylag magasan kívánja tartani a reálkamatot. Ha az eurójegybank mennyiségi enyhítési ciklusba kezd, az felvetheti a további MNB-kamatcsökkentés lehetőségét, ez azonban "potenciálisan már 2015-ös sztori lesz" - áll a Morgan Stanley elemzőinek keddi londoni beszámolójában.

forrás: MTI 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma