[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Az automatikus pénzügyi információcseréről kötött egyezményt 51 ország Berlinben

Feltöltve: 2014. 11. 05

Ötvenegy állam és terület, köztük Magyarország kötött egyezményt szerdán Berlinben arról, hogy a pénzügyi visszaélések és az adóelkerülés elleni fellépés jegyében megkezdik a pénzügyi információk automatikus cseréjét - jelentette be Angel Gurría, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára az aláírást követő sajtótájékoztatón.


Ismertetése szerint az egyezmény aláírói bevezetik az OECD keretében kidolgozott szabályokat, amelyek értelmében az illetékes hatóságok automatikusan hozzáférhetnek az adott ország állampolgárai, vállalkozásai, alapítványai által az egyezményben részes más országokban végzett pénzügyi tevékenységből származó jövedelmek adataihoz, így a kamatokból, osztalékokból származó jövedelmekre és számlaegyenlegekre vonatkozó információkhoz is.

A közös rendszer azt a célt szolgálja, hogy a résztvevő országok között a pénzek átcsoportosításával ne lehessen jövedelmeket eltitkolni az adóhatóságok elől. Az információcsere 2017 szeptemberében kezdődik, az együttműködés első szakaszában a 2015. december 31. után keletkező adatokra vonatkozik majd - mondta a főtitkár.

Az eddigi hasonló megállapodások az utóbbi 5 évben összesen 37 milliárd euróval növelték az adóelkerülés elleni küzdelemben összefogó államok adóbevételét - emelte ki Angel Gurría, hozzátéve, hogy az új egyezmény révén nemcsak az adóbevételek növekedhetnek, hanem megerősödhet a pénzügyi-gazdasági világválságban megroppant közbizalom a pénzügyi rendszer iránt.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az egyezmény tető alá hozása és a rendszer elindítása az utóbbi évtizedek leghatékonyabb intézkedése az adóügyi átláthatóságért és méltányosságért folytatott munkában. A hatóságok együttműködésnek köszönhetően "nem éri majd meg adóelkerüléssel próbálkozni" - tette hozzá.

Schäuble, aki az EU legnagyobb gazdaságait összefogó G5 csoport (Németország mellett Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország és Spanyolország) többi tagjával közösen kezdeményezte az információcsere-rendszer kidolgozását, egy szerdai lapinterjúban úgy fogalmazott, hogy "a banktitoknak az eddigi formájában befellegzett".

forrás: MTI




Weboldalfejlesztés: SimiSoma