[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Egymillió euróért adta el az MKB Bank biztosítótársasági részesedéseit a jegybank

Feltöltve: 2015. 01. 13

Megkezdődött az MKB Bank leányvállalatokra is kiterjedő újjászervezése, első lépésként a pénzintézet tulajdonosi jogait gyakorló jegybank 1 millió euróért értékesítette a bank tulajdonrészét biztosítótársaságaiban, a rossz portfólióelemek kezelésére pedig önálló társaságot hoznak létre - közölte az MKB Bank Zrt. az MTI-vel csütörtökön.


A tájékoztatás szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 36,5-36,5 százalékot értékesített az MKB Általános Biztosító Zrt-ben, valamint az MKB Életbiztosító Zrt-ben meglévő 37,5-37,5 százalékos MKB-részesedéséből 1 millió euró értékben, a biztosítótársaságok többségi tulajdonosának, a Versicherungskammer Bayernnek.

A magyar állam tavaly december 18-án adta át az MKB Bank tulajdonosi és igazgatósági jogainak gyakorlását a jegybanknak, amely összhangban a korábban meghirdetett célokkal, az MKB vezetésével együtt szervezi újjá a hitelintézetet a leányvállalatokra is kiterjedően.

A közlemény szerint a tranzakció a további növekedéshez szükséges tőkeinjekciók elkerülése érdekében történt, illetve azért, mert a befektetés megtérülése már középtávon sem várható. Az exkluzív stratégiai együttműködésből ugyanakkor továbbra is profitál az MKB Bank, mivel az idén januárban lezáródó tranzakció után is megőriz 1-1 százalékos részesedést a két biztosítóban. Ráadásul a 2007-es alapításuk óta a hazai biztosítási piac elismert szereplőjévé vált cégek továbbra is az MKB nevét viselik majd - írták.

A költségtényezők racionalizálása mellett, a jegybank által elhatározott szerkezetátalakítás jegyében, az MKB Bank felgyorsítja a korábbi évek veszteségeiért döntően felelős rossz portfólióelemek különválasztását is. A folyamat során önálló pénzügyi társaságot hoz létre MKB Pénzügyi Zrt. néven, amely képes a bank mérlegétől teljesen elkülönítetten, hatékonyan kezelni a leválasztott portfólióelemeket.

Közölték, hogy az elkezdett reorganizációs átalakítások célja az MKB működésének racionalizálása, és a felesleges költségtényezők felszámolása annak érdekében, hogy a bank hosszútávon is számottevő növekedési potenciállal működhessen tovább.

Hangsúlyozták, hogy az MNB minden rendelkezésre álló eszközével biztosítja az átalakítás zökkenőmentességét: az MKB Bank újjászervezése nem fogja érinteni a banki szolgáltatások folytonosságát, és az ügyfelek kizárólag a sikeresen megvalósított program kedvező hatásait érzékelik majd.

Az MNB az MTI megkeresésére korábban megerősítette, hogy visszavonta a szerkezetátalakítás során a pénzügyi intézmény egyes vezető állású tisztségviselőinek megbízatását. A tájékoztatás szerint ez nem jelent fennakadást a bank működésében, mivel a MNB az átszervezés végrehajtásával egy, a jegybank hatósági és szakmai ellenőrzése alatt tevékenykedő szakértői csoportot bízott meg, akik az MKB Bank vezetőivel együtt minden rendelkezésükre álló eszközzel biztosítják a zökkenőmentes átalakítást - írták. Az MNB külön határozatban rendelkezett a kinevezett szanálási biztosok nevéről és jogköreiről.

Az MKB Bank 2014 első felében 15,298 milliárd forint veszteséget könyvelt el a 2013 első felében elszenvedett 26,296 milliárd forint veszteség után, adózás előtti eredménye pedig az egyszeri tételeket (tranzakciós illeték, árfolyamrésre képzett céltartalék, bankadó) leszámítva 6,7 milliárd forint nyeresége lett.

Azt követően, hogy a bíróság jogerősen elutasította szerződéses kikötések tisztességességének bizonyítására irányuló keresetét az úgynevezett devizahiteles perben az MKB közölte: a devizahitelesekkel történő elszámolásokra 42,78 milliárd forint összegű céltartalékot képzett.

A 2013-as év végi 1895 milliárd forintos mérlegfőösszege alapján az MKB 6,1 százalékos arányt képvisel a belföldi bankszektorban, és megvásárlásával a magyar tulajdoni hányad átlépte az 50 százalékot. A Budapest Bank későbbi átvételével - amely 2,8 százalékos súlyú - a magyar hányad 53,3 százalékosra tehető.

forrás: MTI 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma