[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Több, devizában eladósodott cégnek pótlólagos alaptőke-befizetést kell végrehajtania

Feltöltve: 2015. 01. 13

Több, devizában eladósodott cégnek pótlólagos alaptőke-befizetést kell végrehajtania, miután a forint árfolyama gyengébb volt a tavalyi év végén, mint 2013. december 31-én - közölte a Leitner + Leitner Auidit Kft. csütörtökön az MTI-vel.


A pótbefizetést azoknak a cégeknek kell megtenniük, amelyek a devizahitelen elszenvedett nem realizált árfolyamveszteség elszámolása után veszteségessé válnak, saját tőkéjük a jogszabályban előírt érték alá csökken.

A jogszabályban előírt minimum 3 millió forint kft-k esetében, e szabály alól ideiglenesen (2016. március 15-ig) felmentést kaptak azok a vállalkozások, amelyek a tavaly életbe lépett új Ptk. előtt jöttek létre 500 ezer forintos jegyzett tőkével. Számukra jelenleg még 500 ezer forint a minimum. A részvénytársaságoknál 5 millió, illetve 20 millió forint a minimális tőkekövetelmény, attól függően, hogy zárt, vagy nyilvános társaságról van-e szó.

Az árfolyamveszteséget az okozza, hogy tavaly december 31-ére 314,89 forintra gyengült az árfolyam az egy évvel korábbi 296,91 forintról, ezzel minden egyes hitelbe felvett eurón közel 18 forint vesztesége keletkezik a cégeknek.

A közleményben felhívják a figyelmet, hogy a munkahelyvédelmi akciótervben megfogalmazott átmeneti szabály hatályát vesztette, így a cégek 2014. május 31-e óta tőkehiány esetén kötelesek a tőkepótlásról gondoskodni, még akkor is, ha a saját tőke csökkenése csupán a nem realizált árfolyamveszteségből fakad.

A szakértők szerint leginkább azon cégeket érintheti a pótbefizetési kötelezettség, amelyek jelentősebb összegű, hosszú lejáratú devizahitelt vettek fel, például beruházásaikra, már meg is valósították ezeket, de a hiteltartozás csak lassan, hosszú évek alatt fut ki, és minden év végén át kell értékelniük a fennálló tartozásukat a záró árfolyammal számolva.

forrás: MTI 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma