[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

PwC-előrejelzés: évi 3 százalékos bővülés várható a világgazdaságban átlagosan

Feltöltve: 2015. 02. 19

A világgazdaság 3 százalékkal bővülhet évente átlagosan 2014-2050 között, miközben Kína növekedése várhatóan visszaesik 2020 után - derül ki a PwC A világ 2050-ben: Folytatódik a gazdasági erőviszonyok eltolódása? című kiadványából, amelynek főbb megállapításait a tanácsadó cég szerdán juttatta el az MTI-hez.


A tájékoztatás szerint az elemzés a globális bruttó hazai termék (GDP) 84 százalékát előállító, 32 legnagyobb gazdaságról tartalmazza a potenciális növekedésre vonatkozó hosszú távú előrejelzéseket 2050-ig.

John Hawksworth, a PwC vezető közgazdásza, a kiadvány egyik szerkesztője a közlemény szerint úgy vélekedett: a kínai gazdaság 2020 utánra várt lassulásának oka az elöregedő népesség, a beruházások csökkenő megtérülési aránya, valamint az az igény, hogy a termelékenység növelése érdekében a kínai gazdaság a másolás helyett egyre inkább az innováció felé mozduljon el. A korábban magas növekedési ütemet produkáló gazdaságok, mint a japán és a dél-koreai, végül visszaestek a globális átlag szintjére és a kínai gazdaság is ezt a pályát fogja követni az előrejelzés szerint - tette hozzá.

A PwC elemzéséből az is kiderül, hogy az európai gazdaságok helyezése romló tendenciát mutat, csupán 1,5-2 százalékos éves növekedést várnak az elemzők. Lengyelország azonban kiemelkedik, átlagos növekedési üteme hosszú távon várhatóan Oroszországot is meg fogja előzni.

Egyes feltörekvő gazdaságok, mint Indonézia, Brazília és Mexikó 2030-ra akár az Egyesült Királyságot vagy Franciaországot is megelőzhetik; amennyiben Indonézia folytatja növekedésbarát politikáját, 2050-re a világranglista negyedik helyére kerülhet - írja a tanácsadó cég.

Kína részesedése a világ GDP-jéből a 2020-as évektől kezdődően 20 százalékon stabilizálódik, ahogy növekedése a globális átlag szintjére esik vissza. Az Egyesült Államok részesedése 2050-re a jelenlegi 17 százalékról hozzávetőleg 14 százalékra csökken, míg Indiáé a jelenlegi 7 százalékról potenciálisan megduplázódik - írja a PwC.

Az EU részesedése a globális GDP-ből 2050-re a jelenlegi 17,5 százalékról 12 százalékra csökkenhet, feltéve, hogy az unió teljes GDP-je a tanulmány által vizsgált hét legnagyobb EU-gazdaság összesített növekedési ütemének megfelelően nő - vélik a tanulmány készítői.

forrás: MTI 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma