[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Londoni elemzők: meglepő a magyar gazdaság lendülete

Feltöltve: 2015. 02. 19

Meglepőnek nevezték a magyar gazdaság lendületét londoni pénzügyi elemzők a tavalyi növekedésről szóló első becslés pénteki ismertetése után.


A várható további növekedési pályáról eltérnek a citybeli vélemények: egyes előrejelzések megtorpanást valószínűsítenek, más londoni házak elemzői viszont javították a magyar gazdaság idei teljesítményére adott prognózisukat.

A KSH első becslése szerint a magyar hazai össztermék (GDP) 3,5 százalékkal bővült 2014 egészében. A tavalyi év utolsó negyedévében 3,4 százalékkal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához képest.

William Jackson, a Capital Economics pénzügyi-gazdasági elemzőház felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető közgazdásza szerint a pénteken ismertetett közép- és kelet-európai GDP-adatok némelyikét "nehéz összhangba hozni" a havi aktivitási adatokkal. A cég például ezek alapján lassulást várt a tavalyi negyedik negyedévre Magyarországon - az egyetlen térségi gazdaságban, ahol gyorsult a növekedés 2014 végén -, Csehországban viszont az aktivitási adatok gyorsulásra vallottak, mégis jelentősen lassult a cseh GDP-bővülés üteme.

Jackson szerint mindezek alapján nem lenne meglepő az előzetes térségi becslések későbbi valamelyes korrekciója.

A Capital Economics londoni elemzőjének számításai szerint a közép- és kelet-európai térség éves összevetésű negyedik negyedévi növekedése átlagosan 2,7 százalék volt a tavalyi harmadik negyedévben mért 3 százalék után.

Jackson hangsúlyozta: a valamivel lassabb ütem is azt jelzi, hogy az országcsoport viszonylag jól átvészelte az orosz válság és az euróövezeti problémák egyszerre jelentkező ellenszelét. Hozzátette: a régió növekedését nyilvánvalóan segítette a német gazdaság élénkülése, de már vannak a hazai kereslet erősödésére utaló jelek is.

A Capital Economics közgazdászának várakozása szerint a magyar gazdaság a továbbiakban nem marad a térség növekedési éllovasa, mivel a gazdaságpolitika valószínűleg kevésbé lesz élénkítő jellegű.

A ház összességében mindazonáltal azzal számol, hogy a régió legtöbb gazdasága 2,5-3 százalékos éves összevetésű növekedéseket produkál a következő negyedévekben is, és ebben a fogyasztási kiadásoknak egyre fontosabb szerepük lesz.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői a pénteki GDP-becslés ismertetése után - a tavalyi növekedési lendület jelentős áthúzódó hatásainak figyelembevételével - felfelé módosították a magyar gazdaság idei növekedésére adott előrejelzését. A ház közgazdászai most már 2,7 százalékos GDP-bővülést várnak 2015 egészében az eddigi prognózisukban szereplő 2,4 százalék helyett.

A cég szerint valószínűleg a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) is meglepte a magyar gazdaság tavalyi növekedési üteme. Ennek ellenére a JP Morgan továbbra is azzal számol, hogy az MNB a következő hónapokban összesen 0,50 százalékponttal csökkenti jelenleg 2,10 százalékos alapkamatát. A ház londoni elemzőinek előrejelzése szerint a monetáris tanács az első, 0,20 százalékpontos kamatcsökkentést már márciusban végrehajtja.

A hosszú távú átlag feletti GDP-növekedési ütem a korábban vártnál gyorsabban szűkítheti a magyar gazdaságban érvényesülő negatív kibocsátási rést, ám a magyarországi infláció várhatóan ezzel együtt sem éri el az MNB 3 százalékos célját a belátható előrejelzési távlatban, és a monetáris tanács valószínűleg inkább arra koncentrál majd következő kamatdöntő ülésein, hogy az inflációs ráta mennyivel marad el a célszinttől - jósolták a JP Morgan londoni elemzői.

Az HSBC bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza, Agata Urbanska-Giner azt emelte ki kommentárjában, hogy a magyar gazdaság robusztus növekedését egyre mélyülő defláció kíséri.

Az HSBC vezető elemzője közölte ugyanakkor, hogy a ház 2015 egészében 2,4 százalékra lassuló magyar GDP-növekedést vár, tekintettel arra, hogy számos egyszeri növekedésösztönző intézkedés hatása az idén már halványulni fog.

Agata Urbanska-Giner szerint a valószínűsíthető növekedési lassulás, amelyhez a vártnál mélyebb defláció járul - valamint a viszonylag magas adósságállomány, amely még sebezhetőbbé teszi a magyar gazdaságot a deflációs veszélytől - alátámasztja az HSBC azon előrejelzését, hogy az MNB a következő hónapokban tovább enyhíti monetáris politikáját.

Az HSBC szakértője szerint ugyanakkor a monetáris tanács - éppen a vártnál erőteljesebb tavalyi GDP-növekedés miatt - nagy valószínűséggel megvárja a márciusban esedékes új inflációs jelentést, mielőtt bármilyen kamatcsökkentési döntést hozna.

forrás: MTI 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma