[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Logisztikai társaság: több időre lenne szükség az ekáer bevezetéséhez

Feltöltve: 2015. 02. 19

Több időre volna szükség a felkészüléshez az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) márciusi bevezetése előtt - véli a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).


A társaság hétfői közleményében Chikán Attila, az MLBKT elnöke kifejtette: szükséges a rendszer internetes felületének véglegesítése és egy átfogó gyakorlati útmutató kidolgozása. Amikor ezek a feltételek rendelkezésre állnak, onnantól számítva legalább egy hónapnyi próbaüzem lenne ajánlatos ahhoz, hogy a vállalkozások megismerhessék az új szabályokat, feltehessék kérdéseiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, tájékoztathassák külföldi partnereiket és felkészíthessék az automatikus adatátadásra a vállalatirányítási rendszereiket.

Ezzel szemben az MLBKT szerint rendkívül nehéz helyzetben vannak a vállalkozások, mert a legjobb esetben is csak pár munkanapjuk marad nekik és az adóhatóságnak arra, hogy felkészüljenek a változásokra.

A közlemény tájékoztat, hogy az Országgyűlés február 20-án elfogadja az ekáérhez kapcsolódó törvénymódosítás tervezetét, amely a márciusi indulásról rendelkezik ugyan, de szinte valamennyi részletszabály kidolgozását a nemzetgazdasági miniszter hatáskörébe utalja, tehát a rendszer éles indulása előtt kilenc munkanappal még a részletszabályok tervezete sem ismert.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) korábbi tájékoztatásaiban a rendszer bevezetését azzal indokolta, hogy annak célja a jogkövető piaci szereplők pozíciójának erősítése, az áruforgalom átláthatósága, a szállítmányok fiktív utaztatásának megakadályozása, a gyakran az egészséget is veszélyeztető élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések kizárása, az adóelkerülők kiszűrése.


forrás: MTI 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma