[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Két év múlva a NAV készítheti el az szja bevallásokat

Feltöltve: 2015. 04. 10

Két év múlva már a Nemzeti- Adó és Vámhivatal (NAV) készítheti el a személyi jövedelemadó (szja) bevallásokat – írja az Origo egy birtokába került dokumentum alapján, amelyet a nemzetgazdasági tárca készített az adózás tervezett új rendjéről. A minisztérium a portálnak megerősítette, hogy dolgoznak egy ilyen anyagon.


A cégek és magánszemélyek számára 2017-től megszűnik az adóbevallás jelenlegi rendszere – derül ki a portál szerint abból a dokumentumból, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) készített az államreform bizottság számára. A tervezet szerint a személyi jövedelemadó tekintetében az adóbevallás folyamata a jövőben megfordulna: az adóhatóság készítene egy ajánlatot a magánszemélyek részére, akiknek csak az lenne a feladata, hogy ezt jóváhagyják.

A portál az anyag kapcsán arra jutott, hogy a munkáltatóknak sem kell elkészíteniük a pontos kimutatást az éves be- és kifizetéseikről, ami a cégeknek is komoly adminisztratív tehercsökkenést jelenthet a következő években.

A tervezet szerint a NAV-nak 2017-ben már képesnek kell lennie arra, hogy elkészítse a 2016-os bevallást. Az Origo úgy tudja, az államreform bizottságban tárgyalták a tervezetet, egyelőre hivatalos döntés nem született erről, azonban irányával egyetértettek a résztvevők.

A szaktárca az Origo megkeresésére közölte, valóban dolgoznak egy ilyen anyagon, de további pontosításra van még szükség. Szándékukban áll, hogy a Magyarországon söralátét méretű adóbevallás se legyen – tették hozzá.

A 2013-as adóévről mintegy 4,5 millió szja bevallás érkezett az adóhivatalhoz önbevallás, egyszerűsített bevallás vagy munkáltatói adatszolgáltatás formájában. A legnagyobb súlyt - 76,7 százalék - továbbra is az önbevallók képviselték, az adóhatóság közreműködésével elkészített egyszerűsített adóbevallást 7,1 százalék választotta, míg a munkáltatói elszámolást 16,2 százalék.

A tervezett módosítás a mostani egyszerűsített bevallásra emlékeztet. A NAV a rendelkezésére álló adatok alapján elkészíti az egyszerűsített bevallást. Ha az adózó egyetért annak tartalmával, nem kell semmit tennie, az általa benyújtott bevallásnak minősül május 20-án. Amennyiben a bevallás javításra, kiegészítésre szorul, az aláírt - javított adatokkal kiegészített - példányt május 20-áig kell visszajuttatni az adóhatósághoz.

Ezt a bevallási módot azonban most nem mindenki választhatja, elsősorban az a magánszemély kérheti, akinek 2014-ben olyan adóköteles jövedelme volt, amelyből munkáltató, kifizető adót, adóelőleget vont le. Nem választhatják például ezt a bevallási módot az egyéni vállalkozók, a külföldiek valamint azon adózók sem, akik árfolyamnyereségből vagy tartós befektetésből szereztek jövedelmet.

Tavaly több mint 350 ezren bízták meg szja-bevallásuk elkészítésével a NAV-ot, amely végül az érvényes nyilatkozatok és munkáltatói/kifizetői adatszolgáltatások alapján több mint 325 ezer adózónak készítette el az egyszerűsített bevallást.

forrás: MTI 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma