[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Könnyebben elszúrható az idei adóbevallás

Feltöltve: 2011. 03. 30

Még közel két hónap maradt az személyi jövedelemadó bevallás határidejéig, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal még közel 3,5 millió darabot vár. Eddig több mint félmillióan kértek visszaigénylést, 40 milliárd forint összegben. A szuperbruttósítás nehezíti az adózók helyzetét, a NAV hamarosan segít egy tájékoztatóval.


A tavalyi évről szóló, 1053-as személyi jövedelemadó bevallást a hét közepéig mintegy egymillió 38 ezer darab bevallás érkezett be az állami adóhatósághoz – tájékoztatta a Gazdaság.hu hírügynökséget a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
A statisztikai adatok alapján az adóhatóság a tavalyi adóévről mintegy 4,5 millió magánszemélytől vár bevallást, és az előző évek adatai szerint ebből 700 ezer dolgozónak készítik el munkahelyén a számadást, vagyis a munkáltatói adó-megállapítást. Több mint 281 ezren kérték fel az adóhivatalt az egyszerűsített adóbevallás elkészítésére, nekik sem nem kell bajlódni a papírokkal, kitölti helyettük a NAV. Eddig több mint 525 ezren kértek visszaigénylést a bevallásuk alapján, közel 40 milliárd forint összegben, az érintettek több mint fele már hozzá is jutott a pénzéhez, összesen 19 milliárdot utalt ki a NAV.
Tavaly jelentősen változott a személyi jövedelemadózás, és az új szabályok növelik a hibázás lehetőségét. Idén először tűnik fel a bevalláson a szuperbruttósításként elhíresült úgynevezett adóalap-kiegészítés. Érdemes figyelni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatalos honlapját (www.nav.gov.hu), mert a napokban jelenik meg egy példákkal kiegészített tájékoztató a szuperbruttóval kapcsolatos számítások elvégzéséhez.
A szuperbruttósítás lényege, hogy az adó alapját úgy kell meghatározni, hogy az összevonás alá eső jövedelmet meg kell szorozni 1,27-tel. Bonyolítja a helyzetet, hogy vannak olyan, adóterhet nem viselő járandóságok, mint például a nyugdíj, amelyek beleszámítnak az összevont jövedelembe, de adóalapkiegészítést nem kell fizetni rájuk, így változatlan összegben kell beszámítani az adóalapba.
További fejtörést okozhat, ha az adózónak olyan jövedelme volt, amit az igazolt bevételek és költségek alapján határoz meg, vannak ugyanis olyan esetek ahol a jövedelem teljes egészére, és van hogy csak a 78 százalékára kell számolni az adóalapkiegészítést. Változott a korábbi években megismert adótábla is tavaly: a 18 százalékos adókulcs 17 százalékra csökkent, amit 5 millió forintig lehet alkalmazni, az afeletti részre 32 százalék az adó.
Hihetetlennek tűnik, de még mindig a bevallás főlapján követik el a legtöbb hibát, általában azzal, hogy nem írják alá. Gyakran tüntetnek fel téves adóazonosítót, például a férj adóazonosítóját írja a be a feleség, vagy elírnak egy számot. Ilyenkor a bevallás sajnos hibásnak minősül, függetlenül attól, hogy számszakilag tökéletes a kitöltése.
Sokszor előfordul az is, hogy nem jelölik meg a bevallás főlapján, ha a visszaigényelhető összeget vissza szeretnék kérni az adózók. Ez nem kimondottan hiba, de utóbb csak külön átvezetési nyomtatvány kitöltésével juthat az adózó a pénzéhez, amit elkerülhetne, ha a bevallásán jelezné, hogy visszautaltatná az összeget. Érdemes figyelni rá, hogy a kifizető által levont adóelőleget a megfelelő, hasonlóan elnevezett sorba írják az adózók, ne adókötelezettségként tüntessék fel, ellenkező esetben ugyanis fizetniük kell.
Gyakran előfordul, hogy az adózó kéri a munkáltatótól az adómegállapítást, és utóbb beadja a 1053-as bevallását is, de erről nem értesíti a munkaadóját. Ilyenkor felesleges procedúrának teszi ki magát, mert adóvizsgálattal kell megállapítani, melyik "bevallás" az érvényes. Az egyszerűsített bevallásnál sokan rossz e-mail címet adnak meg, vagy olyat, amit pár hónap múlva már nem is használnak, erre is érdemes figyelni.

(Forrás:www.napi.hu)




Weboldalfejlesztés: SimiSoma