[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Információs füzettel készült a turistaszezonra a NAV

Feltöltve: 2015. 07. 02

Információs füzettel készült a turistaszezonra a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), az Utastájékoztatót a turisták a határátkelőhelyeken kaphatják meg, amiből megismerhetik a különböző szabályokat és pontos információkat szerezhetnek például arról, hogy az Európai Unión kívüli országokból az utazók a jövedéki termékek kivételével légi úton 430 euró, közúton pedig 300 euró értékben hozhatnak be különféle árukat vám- és adómentesen.



Suller Attila, a NAV vám- és jövedéki szóvivője kedden, Röszkén tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: nyáron sokan kelnek útra, őket segíti a füzet.

Az alezredes a jövedéki termékekről szólva elmondta: a 17. életévét betöltött utas az Európai Unión kívülről légi úton 200 szál, egyéb módon 40 szál cigarettát hozhat be. Szeszes italoknál a tömény szeszből 1 liter, a sörből 16 liter, míg a borból 4 liter hozható be.

Közölte: nem hozható be az EU-n kívülről Magyarországra nyers hús, hentesáru, hústartalmú élelmiszer, tej- és tejtartalmú termék, mivel ezek behozatala csak állatorvosi ellenőrzéssel engedélyezett. Vámmentesen hozható be viszont a magángépjárművek és motorkerékpárok gyári üzemanyagtartályaiban lévő üzemanyag, továbbá kannában, járművenként legfeljebb 10 liter üzemanyag.

Elmondta azt is, hogy az utazás során a folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülők – az utazás időtartamával összhangban – a kezelőorvos által előírt mennyiségű gyógyszert vihetik magukkal.

Sokan utaznak kutyával, macskával, vadászgörénnyel, nekik az állatorvos által kiállított állatútlevéllel, Pet Passporttal kell rendelkezniük - mondta. Veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok, azok egyedei, azok részei, illetve a belőlük készült termékek - ideértve a vadásztrófeát és a preparátumot is - behozatala és kivitele is tilos - közölte. A szóvivő figyelmeztetett arra, hogy a turisták a különféle tengerparton védett állatok, például egyes korallok, kagylók maradványaiból készített termékeket csak megfelelő engedéllyel hozhatják be az országba, ellenkező esetben természetkárosítást követnek el.

Suller Attila hozzátette: minden olyan, az Európai Unió külső határait átlépő utas, akinél 10 000 euró vagy azt meghaladó összegű készpénz vagy ennek megfelelő összértékű, készpénz-helyettesítő eszköz - értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk - van, köteles ezt a vámhatóságnál írásban bejelenteni.

Az utazók a tájékoztató füzeteken kívül további információkat szerezhetnek a Nemzeti Adó- es Vámhivatal internetes oldalán, vagy a belföldről helyi tarifával hívható 06-40-346-262-es telefonszámon.

forrás: MTI 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma