[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Ellenzi az adótanácsadó szakma az NGM tervét a felügyelő hatóság létrehozására

Feltöltve: 2015. 07. 02

Nem ért egyet a szakma a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azon tervével, hogy külön hatóságot hoz létre a könyvelők, adótanácsadók, adószakértők és okleveles adószakértők ellenőrzésére - közölte a Magyar Adótanácsadók és Számviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete szerdán az MTI-vel.


Az egyesület teljes mértékben visszautasítja azt a vádat, hogy a könyvelők és az adózási szakma képviselői az adócsalások aktív és tudatos részesei, így az ő ellenőrzésük "egy csapásra" megoldaná az adócsalás problémáját - szögezik le a közleményben.

A tájékoztatás szerint az egyesület évek óta szorgalmazza a szektor szabályozását a munkájukat tisztességesen végző szakemberek érdekében. Javaslatának lényege, hogy minősüljön közszolgáltatást segítő tevékenységnek, legyen engedélyhez kötött az adótanácsadói és könyvelői szolgáltatás.

Javasolják továbbá, hogy ne csak a mérlegeken, hanem a bevallásokon is legyen kötelező feltüntetni a jogosultságot, aminek érvényességét az adóhatóság ellenőrizze is, így a vállalkozások csak jogosultsággal rendelkező szakemberekkel állhatnának szerződéses viszonyban. A szabályozás fontos része lenne a képzés ellenőrzése mellett a szakma szolgáltatási díjszabásának jogszabályi meghatározása is - írják.

A közlemény szerint a szervezet sajnálattal vette tudomásul azt is, hogy a minisztérium nem reagált írásos "együttgondolkodásra tett" kezdeményezésre, annak ellenére, hogy nyilvánosan állították, hogy a szakmai szervezetek bevonásával készítik el javaslatot.

Pankucsi Zoltán, az NGM adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára korábbi közlése szerint az adózási, számviteli szakemberek felügyeletét érintő szabályok kidolgozását az NGM végzi majd, együttműködve az érintett szakmai szervezetek képviselőivel. Kifejtette: a vállalkozások és a költségvetési bevételek védelme indokolja a felügyelet felállítását, ami az elmúlt időszak brókerbotrányaihoz hasonló visszaélések megakadályozásában is segíthet.

forrás: MTI




Weboldalfejlesztés: SimiSoma