[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

KSH: júliusban 6,8 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom

Feltöltve: 2015. 10. 03

A kiskereskedelmi forgalom volumene júliusban 6,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a nyers és a naptárhatással megtisztított adatok szerint egyaránt. Ez 0,2 százalékponttal alacsonyabb az első becslésnél - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön a második becslés alapján.


Ezzel 2013 júliusa óta, két éve megszakítás nélkül nőtt a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 6,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az év első hét hónapjában a kiskereskedelmi forgalom volumene 6,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, szintén a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyformán.

Júliusban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 839 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 19 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 6,6, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 5,1 százalékkal nőtt júliusban.

A nem élelmiszer kiskereskedelmen belül 15,0 százalékkal nőttek az eladások az iparcikk jellegű vegyes-, 14,3 százalékkal a textil-, ruházati és lábbeli-, 4,7 százalékkal a használtcikk-, 3,8 százalékkal a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-, 2,4 százalékkal a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszer-, valamint 1,2 százalékkal a bútor-, műszakicikk-üzletekben.

Az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 34 százalékkal emelkedett, ezzel folytatódott az évek óta tartó bővülés.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 4,0 százalékkal csökkentek.

Az év első hét hónapjában a kiskereskedelmi forgalmon belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,7 százalékkal nőtt az értékesítés volumene az előző év azonos időszakához képest.

A kiskereskedelmi forgalom augusztusi adatait október 5.-én teszi közzé a KSH. (GRAFIKA)

forrás: MTI
 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma