[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Nielsen: hét százalékkal nőtt a kereskedelmi márkás termékek első fél évi forgalma

Feltöltve: 2015. 10. 03

Kereskedelmi márkás élelmiszert, háztartási vegyi árut és kozmetikumot mintegy 240 milliárd forintért vásároltak a magyar fogyasztók az idei első félévben, ez 7 százalékkal több, mint tavaly január-június között volt - közölte a Nielsen piackutató vállalat az MTI-vel csütörtökön.


A kereskedelmi márkás árucikkeket csak egy vállalat vagy egyetlen lánc üzletei forgalmazzák, és általában a cég nevével jelzik őket.

Az élelmiszereknél a láncok saját márkás termékei csaknem 210 milliárd forint forgalmat bonyolítottak az első hat hónapban, ami a Nielsen által mért kilencven élelmiszer-kategória teljes forgalmának 28 százalékát jelenti. A háztartási vegyi áruk és kozmetikumok kereskedelmi márkáinál a Nielsen által mért hetven kategóriából 30 milliárd forint bolti bevételt regisztráltak, ami 19 százalékot tesz ki a teljes forgalomból.

Kiemelkedő, értékben 69 százalékos rész jutott a saját márkákra a diszkontok teljes élelmiszer-forgalmából január-júniusban, ugyanannyi, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A többi bolttípusban a legutóbb mért 28 százalékos átlag alatt maradt a kereskedelmi márkás termékek részaránya.

Értékben a legnagyobb a kereskedelmi márkás élelmiszerek piaci részesedése az állateledeleknél és a mélyhűtött termékeknél, 53, illetve 49 százalék, a legalacsonyabb pedig az alkoholos italoknál, valamint az édességeknél, 14, illetve 17 százalék.

A háztartási vegyi áruk és kozmetikumok teljes bolti forgalmából értéket tekintve 61 százalékot vittek el a láncok saját márkái a diszkontokban január-június között, 2 százalékponttal kevesebbet, mint a tavalyi első hat hónap alatt.

A háztartási papíráruk értékben mért teljes forgalmából kiemelkedik a kereskedelmi márkák 47 százalékos mutatója, a babahigiéniai termékeknél pedig 36 százalék a kereskedelmi márkák aránya. Legerősebbek a gyártói márkák - 90 százalék feletti piacrésszel - az intimhigiéniai, a hajápolási, továbbá a szájhigiéniai termékeknél.

A Nielsen húsz európai országban végzett felmérése megállapította: a láncok saját márkáinak magyar vásárlói közül 58 százalékot motivál, hogy ezek az árucikkek kevésbé drágák, mint a márkatermékek.

A válaszadók 44 százaléka szerint jó az ár-érték arány ezeknél a termékeknél, 37 százalék szerint pedig minőségük ugyanolyan jó, mint a márkatermékeké. A magyar megkérdezettek 19 százaléka szerint javul a kereskedelmi márkás termékek minősége.

forrás: MTI




Weboldalfejlesztés: SimiSoma