[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

NGM: a kiskereskedelmi forgalom bővülését segíti az alacsony infláció

Feltöltve: 2015. 10. 03

A minimális infláció hozzájárul a reálbérek növekedéséhez, így a háztartások többet tudnak vásárolni, ez is segíti a forgalom növekedését - mondta Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közzétett kiskereskedelmi adatait kommentálva.


A helyettes államtitkár kiemelte: júliusban a 25. hónapja emelkedett folyamatosan a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon, a hazai növekedés kétszerese az európai uniós átlagnak és a harmadik az unióban.

Lenner Áron Márk felhívta a figyelmet arra, hogy a nem élelmiszer-jellegű termékek, például a ruházati, elektronikai és egyéb tartós fogyasztási cikkek növekedése is beindult az utóbbi évben, tehát nem csak az élelmiszer és élelmiszer-jellegű üzletekben költik el plusz jövedelmüket a családok.

"Ez azt jelenti, hogy bíznak a jövőben, el merik költeni a fizetésüket, mernek drágább dolgokat venni" - fogalmazott a helyettes államtitkár.

A lakáspiac fellendülésével kapcsolatban jelezte, hogy már júniusban elérte az ingatlanforgalom a tavalyi teljes évit.

Az elmúlt öt évben az ingatlanpiac mély válságban volt, alig indultak új ingatlan-beruházások és sokan halogatták a költözést. Most sok hatás együtt abba az irányba mutat, hogy ne halasszák tovább - mondta Lenner Áron Márk, kiemelve a családok otthonteremtési kedvezményének (csok) nyári indulását.

A nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára rámutatott, hogy most érték el a budapesti ingatlanárak a 2009-2010-es reálértéket. Van még növekedési tartalék, de az árak emelkedése lassulni fog - fogalmazott.

forrás: MTI 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma