[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Hasznos információk Szja bevalláshoz

Feltöltve: 2011. 04. 05

Az egyéni vállalkozónak nem minősülő és általános forgalmi adó (áfa) fizetésére sem kötelezett magánszemélyeknek 2011. május 20-áig kell benyújtaniuk a 2010. évre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallásukat és ezen időpontig kell rendezniük az esetlegesen felmerülő fizetendő adójukat is. Az alábbiakban néhány olyan hasznos információval szeretnénk szolgálni, amely megkönnyíti a bevallási kötelezettség teljesítését.


Hasznos információk bevalláshoz
 
1.) Milyen kötelezettségek elszámolására alkalmas a 1053-as bevallás?
 
A személyi jövedelemadón kívül a 1053-as bevallásban kell elszámolni az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást, az egészségügyi hozzájárulást, valamint az egyes magánszemélyek járulékát is, de ebben a bevallásban lehet például visszaigényelni a járulékfizetési felső határt meghaladóan levont járulék összegét is.
 
2.) Milyen előnyökkel jár a bevallás elektronikus programmal történő elkészítése?
 
A bevallás elkészíthető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adózási honlapjáról () letölthető szoftverrel. Ennek első lépéseként az általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK-AbevJava) keretprogramot („Letöltések” menü/ „Nyomtatványkitöltő programok” pont), majd a 1053. számú bevallást (a „Nyomtatványkitöltő programok” pontban a „Bevallás száma” legördülő menüből kiválasztva) kell letölteni. (Az említett programok telepítésével, illetve használatával kapcsolatban részletes tájékoztatók a honlap „E-bevallás, Java” menüjében érhetők el.)
 
*      Az internetes program használata során lehetőség van egy interaktív módon megtekinthető, a nyomtatvány egyes oldalaihoz, soraihoz tartozó kitöltési útmutató használatára, amely „1053 aktív súgó” néven külön telepíthető.
 
*      A kitöltő-ellenőrző program segítséget nyújt a kötelezettségek helyes kiszámításában. A program minden olyan számszaki összefüggésre figyelmeztet, amelyekre a beírt adatok alapján szükséges figyelmet fordítani.
 
*      Az internetes programmal készített bevallások vonatkozásában kialakításra került az ún. „Kivonatolt nyomtatás” lehetősége is, melynek lényege, hogy kizárólag az adatokat tartalmazó sorok/oszlopok kerüljenek kinyomtatásra. A kivonatolt nyomtatással előállított bevallás eredeti bevallásként funkcionál, ugyanakkor áttekinthetőbb és papírtakarékos.
 
3.) Hogyan küldhető be a bevallás?
 
A bevallás papír alapon, vagy – amennyiben azt az internetes program segítségével töltötte ki az adózó és rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval – elektronikusan is beküldhető az adóhatósághoz. Az elektronikus úton történő eljuttatással elkerülhető a postán történő sorban állás.
 
(A regisztrációval kapcsolatos részletes információk a www.apeh.hu honlap Adózási Információk / Információs füzetek 2010. / „Tájékoztató az adóügyek elektronikus úton történő intézéséhez” elnevezésű 32. számú tájékoztató füzetben találhatók.)
 
A papír alapú benyújtás esetén az alábbi postázási címre kell eljuttatni a bevallást:
 
Észak-budapesti Adóigazgatóság illetékességi területén (Budapest I., II., III., IV., V. és XIII. kerülete) lakók esetében:
 
Nemzeti Adó- és Vámhivatal (41)
 
1449 Budapest
 
Kelet-budapesti Adóigazgatóság illetékességi területén (Budapest VI., VII., VIII., X., XIV., XV., XVI. és XVII. kerülete) lakók esetében:
 
Nemzeti Adó- és Vámhivatal (42)
 
1449 Budapest
 
Dél-budapesti Adóigazgatóság illetékességi területén (Budapest IX., XI., XII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXII. és XXIII. kerülete) lakók esetében:
 
Nemzeti Adó- és Vámhivatal (43)
 
1449 Budapest
 
Pest Megyei Adóigazgatóság illetékességi területén lakók esetében:
 
Nemzeti Adó- és Vámhivatal (13)
 
1449 Budapest
 
4.) Miért érdemes a bevallást jóval május 20-a előtt benyújtani?
 
Több okból sem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a bevallás elkészítését és leadását.
 
*      A visszaigényelhető adót, járulékot a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül, legkorábban 2011. március 1-jétől (az elektronikus úton tejesítők 2011. február 1-jétől) kaphatják meg az adózók.
 
*      Az időben történő benyújtással elkerülhető a bevallási határidő közeledtével kialakuló sorban állás.
 
*      A határidő előtti benyújtás esetén is csak május 20-áig kell megfizetni az esetlegesen felmerülő adókötelezettséget.  
 
*      Előfordulhat, hogy az adózó hibásan tölti ki bevallását és például visszaigényelhető adó helyett ténylegesen fizetési kötelezettsége keletkezik. A mielőbbi benyújtással még a május 20-ai befizetési határidő előtt fény derülhet a hibára, így az adózó elkerülheti a késedelmi pótlék felszámítását.
 
*      A tapasztalat azt mutatja, hogy a határidő előtti napokban benyújtott és kizáróan az adózó közreműködésével javítható bevallások korrigálása – az ügyfél nyári szabadsága miatti nehezebb elérhetősége okán – gyakran elhúzódik.
 
5.) Milyen módon lehet megfizetni az adókötelezettséget?
 
Az adókötelezettség rendezhető átutalással (a számlaszámok megtalálhatók a NAV adózási honlapján), vagy az adóhatóság központi ügyfélszolgálatain található POS terminálokon keresztül bankkártyával történő díjmentes befizetéssel is. Átutalás esetén az adóazonosító jelet a közlemény rovatban fel kell tüntetni.
 
A bevallási egységcsomag nem tartalmaz személyi jövedelemadó, illetve egészségügyi hozzájárulás befizetésére szolgáló készpénz átutalási megbízást (csekket), de természetesen továbbra is lehetőség van az adófizetési kötelezettség ilyen formában történő teljesítésére.
 
Befizetési csekk valamennyi ügyfélszolgálatunkon kérhető, vagy a NAV internetes honlapján keresztül –  elérhetőség alatt – található űrlap beküldésével is igényelhet az adózó.
 
Adó-visszatérítés esetén célszerű a bankszámlára történő kiutalás kérése, hiszen az adózó így gyorsabban és egyszerűbben jut az összeghez.
 
6.) Mely esetben lehet igénybe venni a kedvező részletfizetési lehetőséget?
 
Azok a vállalkozási tevékenységet nem folytató és áfa fizetésére sem kötelezett magánszemélyek, akiknek az adófizetési kötelezettsége a 100 ezer forintot nem haladja meg, személyi jövedelemadójukat havi egyenlő részletekben – legfeljebb négy hónap alatt – pótlékmentesen fizethetik meg. A pótlékmentes részletfizetési lehetőség igénybevételéről a 1053-as bevallás C lapján nyilatkozhat az adózó. A részletfizetés lehetőségével az egyszerűsített bevallást benyújtó magánszemélyek is élhetnek.
 
A személyi jövedelemadóval, illetve a nyomtatványkitöltő program telepítésével, a bevallás kitöltésével kapcsolatos további kérdések, problémák esetén a NAV Általános Tájékoztató Contact Centerén keresztül, a (06) 40/42-42-42 kék számon tájékozódhatnak az adózók.

(Forrás:www.onadozo.hu)




Weboldalfejlesztés: SimiSoma