[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Elfogadta az új vámkódexet az Országgyűlés

Feltöltve: 2016. 04. 29

Ellenszavazat nélkül fogadta el az új, uniós szabályoknak megfelelő vámkódexet az Országgyűlés, amely május elsejétől érvényes - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI-t.


Az új szabályozás szerint a hatóság ellenőrzésének megkezdése előtt az önellenőrzést végző vállalkozó mentesül a bírság alól. A vámhivatal az új szabályok alapján az ellenőrzés megkezdése után is előnyben részesíti a tisztességes gazdálkodókat, hiszen együttműködésük esetén az eredetileg kiszabható bírság felét kell csak megfizetniük - áll a közleményben.

A törvényjavaslat alapja a minden tagállam által alkalmazandó új uniós vámkódex, amely főszabályként kötelezővé teszi, hogy a vámügyekben az adatok cseréje és tárolása elektronikusan történjék, egyszerűsíti a vámeljárásokat, hatékonyabbá teszi a kockázatkezelést. Az Európai Unió álláspontja szerint az egységes szabályok várhatóan az egész unióban erősítik a versenyképességet, a növekedést, az uniós és tagállami költségvetési érdekek védelmét és az uniós polgárok biztonságát, továbbá növelik a foglalkoztatást is - írja az NGM.

A közlemény szerint 2020-ig kell megvalósítani azokat az informatikai fejlesztéseket, amelyek teljesítésében Magyarország a tagállamok többségéhez képest előkelő helyet foglal el. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) európai összehasonlításban kiemelkedő eredménnyel működik, a külső határszakaszok áruellenőrzésében fontos szerepet tölt be. Az informatikai rendszerek alkalmazásával a kiviteli és behozatali vámkezelések közel 100 százalékban elektronikus módon történnek - írják.


forrás: MTI




Weboldalfejlesztés: SimiSoma