[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

A vállalati felvásárlások kétszámjegyű növekedése várható Kelet-Közép-Európában

Feltöltve: 2016. 05. 23

Jelentősen nőhet a cégfelvásárlások száma a kelet-közép-európai régióban az idén, míg tavaly ilyenkor 674 kilátásba helyezett összeolvadási és felvásárlási (M&A) tranzakciót jelentettek be, az idén már 13 százalékkal többet - közölte a BDO Magyarország tanácsadó cég az MTI-vel csütörtökön.


A közlemény szerint a régióban az idén, a 2015 első negyedévében regisztrált 77-hez képest 33 százalékkal kevesebb, 52 közepes tranzakció zajlott le, amelyek összértéke 3,5 milliárd dollár volt.

Az elemzés szerint a legkedveltebb befektetési célországa Lengyelország volt, a régió tíz legnagyobb üzlete közé Magyarországi tranzakció is bekerült: az állam által értékesítendő MKB Bank Zrt. a listán a hetedik helyet foglalja el.

A magyar piacon elsősorban a technológia, média, telekom, valamint a pénzügyi szektorban mutatkozik erős aktivitás, és ez az év hátralévő részére is jellemző lesz a tanácsadó szerint.

Az év első negyedévben világszerte 1549 közepes méretű M&A tranzakciót hajtottak végre, összesen 139 milliárd dollár értékben. A piac teljesítménye az előző év hasonló időszakához képest volumenben 14,3, míg összértékben 19 százalékkal marad el.

Az elmúlt fél év során a világon kilátásba helyezett, de még le nem zárt tranzakciók száma nagyjából a tavalyi szinten áll: tavaly és idén mintegy 8300 potenciális üzletet tartottak nyilván.

A BDO közölte: a kilátásba helyezett tranzakciók 40 százaléka a világ két régiójában, Észak-Amerikában, illetve Kínában zajlik majd le. A harmadik helyen pedig a FÁK-országokat is magában foglaló közép-kelet-európai régió áll, amely két évvel ezelőtt még a második legaktívabb terep volt.

forrás:MTI 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma